Piektdiena, 18.Oktobris 2024. » Vārdadienas svin: Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends;

Divdesmit gadu laikā joprojām neesam apguvuši, kas jāsvin 4.maijā

Rūta Grikmane, 28.04.2010. 11:02

Lai gan pagājuši jau 20 gadu kopš Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienas, tikai 31% iedzīvotāju zina, ka tas notika 4.maijā. Savukārt, domājot par svētkiem maijā, vēl arvien lielākajai daļai aptaujāto tie asociējas ar papildu brīvdienām, kā arī ar svinībām pie Uzvaras pieminekļa - par to liecina pēc "P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" pasūtījuma veiktā interneta aptauja, kurā piedalījās 650 Latvijas iedzīvotāju.
Divdesmit gadu laikā joprojām neesam apguvuši, kas jāsvin 4.maijā

Jautājot par to, kuras no maija dienām iedzīvotājiem šķiet visnozīmīgākie svētki, 21% atzina, ka tas ir 4.maijs, bet tieši tikpat uzskatīja, ka 9.maijs.

Pirms diviem gadiem, kad tika uzdots identisks jautājums, 9.maija piekritēju bija par pieciem procentu punktiem vairāk - 26%. Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu par nozīmīgākajiem maija svētkiem atzina tikpat cilvēku, cik šogad.

"P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" noskaidrojušas, ka lielai iedzīvotāju daļai vēl arvien trūkst izpratnes, kāpēc 4.maijs Latvijā ir svinama diena un brīvdiena. Gandrīz ceturtdaļa aptaujāto jeb 24% sacīja, ka šajā dienā svinama Latvijas Neatkarības pasludināšanas diena, bet vairāk nekā piektdaļa jeb 22% respondentu norādīja, ka, viņuprāt, šajā dienā tiek atzīmētas Otrā pasaules kara beigas. Pārējās atbildes iedzīvotāji izvēlējās nedaudz retāk.

"Gandrīz ikviens zina, ka 4.maijā būs brīvdiena, ka būs dažādi koncerti un pasākumi gan Rīgā, gan reģionos, bet cilvēki nezina vai arī nevēlas zināt, kas šajā dienā īsti notika pirms 20 gadiem," skaidro "P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" projektu direktors Arnis Lapiņš.

Savukārt jautājot, ko iedzīvotāji plāno svinēt šā gada 9.maijā, lielākā daļa jeb 40% respondentu atzina, ka neplāno svinēt neko, bet 32% sacīja, ka gatavojas sveikt savas māmiņas Mātes dienā, kas šogad iekrīt tieši šajā datumā. Uzvaras dienu ieplānojuši atzīmēt 17% aptaujāto, bet 7% vēl nav izlēmuši, ko tieši svinēs.

Nu jau par tradīciju kļuvušie medijos apspriestie jautājumi par maijā svinamajiem svētkiem, tostarp 4.maiju, 9.maiju, 1.maiju u.c. katram ir radījuši savas asociācijas, tāpēc "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" vēlējās noskaidrot, kādas tās ir. Visvairāk jeb 26% sacīja, ka maijs saistās ar daudzām papildu brīvdienām, kas vienmēr ir patīkams notikums, savukārt 20% pauda viedokli, ka ar svinībām pie Uzvaras pieminekļa. Gandrīz tikpat jeb 18% teica, ka šajā mēnesī labprāt izbauda brīvdienas, ko var pavadīt dažādos sakopšanas darbos.

Citas atbildes iedzīvotāji izvēlējās retāk, tostarp tikai 11% pauda, ka maija svētki asociējas ar politizētu jezgu saistībā ar 9.maiju un prezidenta došanos uz Maskavu. "Diemžēl iedzīvotāju zināšanas par svētkiem, tajā skaitā par to, kas tiek atzīmēts 4.maijā, neuzlabojas, informēšanas pasākumiem nav jūtamu rezultātu, bet kaut kādas izmaiņas drīzāk ienes dabiskā paaudžu nomaiņa, kuras rezultātā, piemēram, samazinās padomju uzvaras svinētāju skaits 9.maijā," saka A.Lapiņš.

Iedzīvotāju aptauja veikta pēc "P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" pasūtījuma no 14. līdz 19.aprīlim.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV