Svētdiena, 08.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilga;

Koku sēšanas dienā akcijas „Skābeklis” organizatori aicina iesēt koku

Ilze Filmanoviča, 21.05.2010. 10:45

No šodienas akcijas „Skābeklis” ietvaros iedzīvotāji visā Latvijā tiek aicināti iesēt pa kokam.. AS „Latvijas valsts meži“ un AS „SEB banka“ rīkotās akcijas mērķis ir padarīt Latviju par zaļāko valsti pasaulē, gada laikā visā valstī iesējot vairāk nekā 2 miljonus egļu un priežu. Lai iedzīvotājiem veiksmīgi izdotos iesēt un izaudzēt kokus, piedāvājam īsu pamācību koku sēšanā.
Koku sēšanas dienā akcijas „Skābeklis” organizatori aicina iesēt koku

Galerijas:

1.Priežu un egļu sēšanas apstākļi daudz neatšķiras. Egļu un priežu sēklas jāsēj katra savā kastītē. Priede uzdīgs pirmā, savukārt egle – apmēram nedēļu vēlāk (1.attēls).

2.Kastītes var būt jebkāda materiāla. Galvenais, lai tās apakšā būtu caurumiņš, kur cirkulēt gaisam. Piemērotākā augsne jaunajiem kociņiem ir kūdra. Pirms sēšanas jāpārbauda, lai tā ir pietiekami mitra (2.attēls).

3.Kad augsne sagatavota, jāsāk sēšana. Starp sēklām jābūt 2 cm atstarpēm. Ar pirkstu iespiež ap 1 cm dziļu bedrīti, kurā ieliek sēklu un uzmanīgi aizrauš ciet. Pēc iesēšanas ieteicams kastīti nobērt ar apmēram 1 cm biezu smalkas grants slāni. Tas atbaidīs dažas dīgstu slimības (3.attēls).

4.Vislabāk jaunie kociņi jutīsies istabas temperatūrā +18°C līdz +21°C. Pirmajā nedēļā pēc iesēšanas, kastīti var novietot kādā ēnainākā vietā – piemēram, zem galda. Vēlāk tā jāpārceļ uz jaunu, saulaināku mītnes vietu – vislabāk uz palodzes, lai jaunie dīgsti neizstīdzētu (4.attēls).

5.Tūlīt pēc iesēšanas pirmās 4-5 dienas nevajadzētu raizēties par laistīšanu, tomēr ir jāraugās, lai kūdra neizkalstu. Ja izskatās, ka virskārta kļuvusi ļoti sausa, tad ir jāaplaista. Kastītes vienā stūrī var iebāzt pirkstu līdz tās apakšai un pārbaudīt, vai kūdra ir mitra līdz pašai apakšai (5.attēls).

6.Pēc kociņu izdīgšanas, laistīšana jāturpina kā līdz šim: reizi 2-3 dienās, raugoties, lai augsne būtu mitra visā kastītes dziļumā (6.attēls).

Organizatori aicina ikvienu iesaistīties un padarīt Latviju par zaļāko valsti pasaulē. Koku sēklas pieejamas „SEB bankas“ filiālēs visā Latvijā. Savukārt Latvijas Pasta nodaļās, kur egļu un priežu sēklas lielās intereses dēļ patlaban ir beigušās, papildus sēklu komplekti būs pieejami no nākamās pirmdienas, 24. maija. Akcija „Skābeklis“ visā Latvijā norisināsies no šā gada 5. maija līdz 2011. gada jūnijam, kad vairāk nekā 2 miljoni iesēto koku būs izauguši tik lieli, lai tos stādītu mežā un ļautu augt pašu spēkiem. Akcijas organizatori aicina ikvienu pastāstīt par iesētajiem kokiem, ievietojot savu ziņu akcijas mājaslapā www.skabeklis.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV