Piektdiena, 18.Oktobris 2024. » Vārdadienas svin: Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends;

Studentu apvienība: Neformālās izglītības novērtēšana būs ieguvums studentiem

Jurita Krūma, 30.07.2010. 12:54

Latvijas Studentu apvienība (LSA) izteikusi atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajai kārtībai, kādā turpmāk būs iespējams novērtēt ārpus formālās izglītības iegūtās zināšanas. LSA uzsver, ka likumprojekts būs īpaši noderīgs jauniešiem - studentiem, taču izstrādātā kārtība vēl jāprecizē.

IZM izstrādātais noteikumu projektā, kas varētu stāties spēkā jau 2011.gada 1. janvārī, paredzēts, ka turpmāk formālajai izglītībai tiks pieskaitītas zināšanas un iemaņas, kas gūtas neformālajā izglītībā. Kārtība attieksies uz personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu un profesionālās kompetences novērtēšanai ir iesniegušas nepieciešamos dokumentus, kas apliecinātu apgūtās neformālās zināšanas. Lai iegūtu profesionālo kvalifikāciju, pretendentam ir jānokārto profesionālās kvalifikācijas eksāmens, kas noteikts kā maksas pakalpojums.

„Pašreizējā ekonomiskajā situācijā darbspējīgie bieži ir spiesti apgūt jaunas profesijas. Ar kvalitatīvu iepriekšējo izglītību, radošu pieeju un talantu ikvienam ir iespējas apgūt papildus prasmes, tomēr tās līdz šim tika pieskaitītas pie neformālās, līdz ar ko konservatīvu darba devēju acīs - mazāk nozīmīgas izglītības. Īstenojot likumprojektu, ikvienam būs iespēja šīs prasmes pierādīt un saņemt arī atbilstošu kvalifikāciju apliecinošu dokumentu. Tas ir jo aktuālāk jauniešiem, studentiem, kuru vidū neformālās izglītības iespējas ir īpaši populāras un pieejamas, un to novērtējums palīdzētu daudz veiksmīgāk konkurēt darba tirgū," uzsver LSA akadēmiskā virziena vadītāja Asnate Kažoka.

Kā informējusi LSA Akadēmiskā virziena vadītāja Asnate Kažoka, noteikumu projekts ir atbalstāms, taču no IZM ir nepieciešami vairāki precizējumi. Kārtība paredz Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) mājaslapā publicēt to institūciju sarakstu, kuru pārziņā būtu veikt profesionālās kompetences novērtēšanu, taču LSA uzskata, ka ir konkrēti jānorāda, par kādu kompetenču novērtēšanu un kvalifikāciju piešķiršanu ir atbildība katra no šīm institūcijām. Turklāt LSA aicina noteikumus paredzēt kārtību, kādā ir jāizvēlas institūcija kompetences novērtēšanai, ja vairākas institūcijas pārstāv vienu kompetenču lauku.

Būtiskas neskaidrības varētu radīt informācijas trūkums, cik pretendentam būtu jāmaksā par kvalifikācijas eksāmena kārtošanu. „Ir nepieciešams norādīt konkrētu samaksas summu par profesionālās kompetences novērtēšanu. Valsts iestāžu sniegto pakalpojumu cenrādī šāds pakalpojums šobrīd nav iekļauts, bet noteikumos minēts tikai tas, ka pakalpojums tiks veikts par maksu," iebilda A.Kažoka.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV