Piektdiena, 18.Oktobris 2024. » Vārdadienas svin: Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends;

LSA prezidents: Reformu plāns bija jāpieņem daudz agrāk

Jurita Krūma, 03.08.2010. 13:29

Pirmdien, 2. augustā, Ministru kabineta (MK) komitejas sēdē Latvijas Studentu apvienība (LSA) izteica konceptuālu atbalstu augstākās izglītības (AI) reformu plāna virzībai uz apstiprināšanu MK. Taču, kā iebilda LSA prezidents Edgars Bērziņš, pirms plāna apstiprināšanas tajā jāiekļauj precīzs darbību apraksts, kā tiks īstenoti plānā ietvertie uzstādījumi.

MK komitejas sēdē akceptēta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātā „Pasākumu plāna nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā 2010.-2012.gadam" virzība uz MK apstiprināšanai. Sēdē, piedaloties pārstāvjiem no ministrijām, kā arī LSA prezidentam Edgaram Bērziņam, nolemts, ka līdz šā gada 15. decembrim MK ir jāiesniedz AI finansēšanas modelis, kas nodrošinātu AI un zinātnes resursu konsolidāciju un to efektīvu izmantošanu.

Reaģējot uz valdības spiedienu samazināt AI piešķirto valsts budžeta apjomu, LSA ir izstrādājusi finansēšanas modeli „nauda seko kvalitātei", kuru IZM atzīst par primāro AI finansēšanas modeli. To īstenojot, AI iestāžu īstenotās programmas tiktu vērtētas pēc kvalitātes kritērijiem un grupētas finansēšanas apjoma virzienos. Kā uzsvēra IZM Augstākās izglītības departamenta direktore Gita Rēvalde, izstrādātais modelis būtu arīdzan alternatīva mehāniskai augstākās izglītības telpas „apcirpšanai".

Kā otrs sēdē ierosinātais papildinājums ir noteikta iespēja līdz šā gada 1. novembrim kā ministriju, tā augstākās izglītības un saistīto institūciju pārstāvjiem iesniegt komentārus un papildinājumus konceptuāli atbalstītajam reformu plānam. Pēc 4. jūnija sanāksmes, kurā plāna saturs apspriests ar nozaru ministrijām un sociālajiem partneriem. Vairākām institūcijām, tai skaitā Finanšu, Ekonomikas un Tieslietu ministrijām, kā arī LSA radās iebildumi pret plānā iztrūkstošo skaidrību par to, kā tajā iekļautie uzstādījumi tiks realizēti.

Edgars Bērziņš, LSA prezidents: „Pasākumu plāns par reformām augstākajā izglītībā parāda valsts interesi izglītības politikas plānošanā, taču tas bija jāizstrādā un jāpieņem jau daudz agrāk. Ja tas tiktu izdarīts laicīgi, jau šodien būtu iespējams veiksmīgi realizēt tik nozīmīgo finansējuma modeļa maiņu, noteikt studiju rezultātus, kā arī definētu augstākās izglītības eksporta ietvaru un sāktu darbu pie studiju programmu izvērtēšanas."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV