Pirmdiena, 16.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Dārgs, Asja, Asnate, Dāgs;

Skolas saņems papildu finansējumu izglītības atbalsta pasākumu nodrošināšanai

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa, 24.08.2010. 12:37

Lai sekmētu iekļaujošo izglītību un rosinātu pašvaldības sniegt izglītības pakalpojumus skolēniem ar speciālām vajadzībām tuvāk dzīvesvietai, vienlaikus samazinot valsts izdevumus speciālo izglītības iestāžu uzturēšanai, no 2010.gada 1.septembra, īstenojot finansēšanas principu "Nauda seko skolēnam", speciālajās izglītības iestādēs, vispārējās izglītības iestādēs integrētiem bērniem ar speciālajām vajadzībām un bērniem ar speciālām vajadzībām vispārējās izglītības iestāžu speciālajās klasēs vai grupās finansējuma aprēķināšanai piemēros koeficientu 1,6 līdzšinējā 1,47 vietā.

To paredz šodien, 24.augustā, valdībā apstiprinātie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1616 "Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai".

Grozījumos arī precizēti noteikumi par papildu finansējuma piešķiršanu programmām padziļinātai mācību priekšmeta mācīšanai, paredzot, ka pašvaldības iesniegs papildu informāciju šo programmu īstenošanas izmaksu argumentācijai.

Lai sniegtu atbalstu pašvaldībām ar ļoti zemu skolēnu blīvumu, grozījumi paredz finansējuma aprēķināšanai piemērot skolēnu blīvuma koeficientu - 1,3 tajās administratīvajās teritorijās, kurās skolēnu skaits vispārizglītojošās dienās skolās ir vienāds vai mazāks par 0,5 skolēniem uz 1 kvadrātkilometru.

Grozījumi arī nosaka, ka līdz 40% no valsts budžeta mērķdotācijas līdzekļiem skolas varēs izmantot pedagogu papildu pienākumu un atbalsta pasākumu finansēšanai.

Šodien valdība apstiprināja arī IZM sagatavotos grozījumus MK 2009.gada 28.jūlija noteikumos Nr. 836 "Pedagogu darba samaksas noteikumi", kas paredz paaugstināt zemāko mēneša darba algas likmi direktora vietniekiem metodiskajā darbā valsts ģimnāzijās, kā arī atļaut valsts ģimnāziju pedagogiem tarificēt vairāk par divām darba stundām nedēļā par vienu darba likmi individuālajam darbam ar skolēniem mācību priekšmetā. Saskaņā ar grozījumiem, valsts ģimnāzijās strādājošiem pedagogiem noteikta piemaksa 10% apmērā no mēneša darba samaksas (pašreiz spēkā esošie noteikumi paredz piemaksu līdz 10% apmērā).

Grozījumi veikti, jo valsts ģimnāzijās ir noteikti mācību sasniegumu kritēriji, tās piedalās pedagogu tālākizglītības un metodiskā darba pilnveidē, pilda pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas, tādēļ pedagogiem jāveic papildu darbs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV