Piektdiena, 18.Oktobris 2024. » Vārdadienas svin: Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends;

Latvijas Universitātes „Zinātnes kafejnīcā" runās par matemātiku

Latvijas Universitātes Preses centrs, 08.11.2010. 15:38

Pirmdien, 15. novembrī plkst. 18.00 Latvijas Universitātes kafejnīcā (Raiņa bulv. 19) notiks „Zinātnes kafejnīcas" pasākums. Šoreiz tas būs veltīts matemātikai un tā nosaukumus būs "Vai visu var izrēķināt?".

Matemātika (grieķu: mathēmatikē – „mācība", „zinības") ir zinātne par reālās pasaules skaitliskajām attiecībām un telpiskajām formām. Nozīmīgākās matemātikas nozares ir algebra, skaitļu teorija, ģeometrija, algebriskā ģeometrija, matemātiskā analīze, loģika, kombinatorika, teorētiskā datorzinātne, varbūtību teorija un matemātiskā fizika.

Mūsdienās ir daudzi matemātikas profesori un universitāšu pasniedzēji, kas uzskata, ka matemātika nav zinātne. Tas ir tāpēc, ka matemātikas pētāmie objekti nav atrodami realitātē. Visām citām zinātnēm pētāmie objekti ir arī realitātē.

Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Datorzinātnes matemātisko pamatu katedras profesors Rūsiņš Mārtiņš Freivalds skaidros par to vai tiešām visu var izrēķināt un cik tas reizēm ir viegli vai grūti. Kornela universitātes asociētā profesore un māksliniece Daina Taimiņa stāstīs par ģeometrijas vēsturi. Savukārt Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes pētniece un A.Liepas Neklātienes matemātikas skolas darbiniece Dace Bonka stāstīs kā modernā elementārā matemātika sarežģītas problēmas ļauj pieveikt ar vienkāršiem līdzekļiem. Pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs – zinātnieks un populāra TV raidījuma seja.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par matemātiku.

Pasākumu būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Universitātes portālā: www.lu.lv/tiesraide/

Papildu informācija:
Ligita Liepiņa,
projekta vadītāja
Tālr.: 67034481
E-pasts: ligita.liepina@lu.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV