Svētdiena, 08.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilga;

Latvijas Universitātē iepazīstinās ar skolēnu pilsoniskās izglītības pētījumu

LU Preses centrs, 15.11.2010. 15:57

Pirmdien, 22. novembrī, plkst. 14.00, Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulv. 19), notiks Starptautiskā pilsoniskās izglītības pētījuma ICCS 2009 (International Civic ans Citizenship Education Study 2009) Eiropas moduļa „Latvijas skolēnu pilsoniskā izglītība un identitāte Eiropā" pirmo rezultātu paziņošana Latvijā. Pasākums tiešraidē būs skatāms Universitātes portālā.

Pasākumā piedalīsies un klātesošos uzrunās Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš, Sorosa fonda Latvija projektu vadītāja asoc. prof. Liesma Ose, Valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte" priekšsēdētāja vietnieks un Latvijas Universitātes (LU) Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks. Ar pētījuma pirmajiem rezultātiem iepazīstinās pētījuma vadītājs Latvijā, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāns prof. Andris Kangro.

Pētījums tika veikts četru gadu garumā, laikā no 2007.gada līdz 2010.gadam. Pētījuma Eiropas moduļa mērķis bija izpētīt skolēnu zināšanas tieši par Eiropas Savienību (ES), tās institūcijām, tiesībām, politiku un vienoto valūtu eiro. Būtiska uzmanība tika pievērsta ar Eiropas identitāti un pilsonību saistītiem jautājumiem, tika izzināts arī skolēnu viedoklis par Eiropas valodu apguvi, politiku un politiskajiem procesiem, kā arī pētīta jauniešu attieksme pret citām kultūrām, atvērtību pārmaiņām Eiropā un Eiropas politiskajām institūcijām.

Starptautiskajā pilsoniskās izglītības pētījumā ICCS 2009 piedalījās 38 pasaules valstis, no tām 26 bija Eiropas reģiona valstis. Eiropas moduļa aptaujā piedalījās 24 Eiropas valstu 75 000 četrpadsmit gadus veci skolēni (8.klase) no vairāk nekā 3000 skolām, 35 000 šo skolēnu skolotāji un skolu direktori.

Pētījumu starptautiski organizē Starptautiskā izglītības sasniegumu novērtēšanas asociācija (International Association for Evaluation of Educational Achievement – IEA). Latvijā pētījuma veicēji ir LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības pētniecības institūta pētnieki.

ICCS 2009 pētījuma veikšanu Latvijā atbalstīja Eiropas Komisija, Latvijas Universitāte, Sorosa fonds – Latvija, Latvijas Zinātņu Padome. Eiropas moduļa pirmo pētījuma rezultātu apkopojums izdots ar Valsts pētījumu programmas projekta „Nacionālā identitāte" atbalstu.

Pasākuma tiešraide būs redzama LU portālā: www.lu.lv/tiesraide

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV