Svētdiena, 08.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilga;

Latvijas Universitātes „Zinātnes kafejnīcā" runās par sintētisko bioloģiju

Ligita Liepiņa, 16.11.2010. 16:39

Ceturtdien, 25. novembrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā (Raiņa bulv. 19) notiks „Zinātnes kafejnīcas" pasākums "Sintētiskā bioloģija?" , kurā runās par mūsdienu zinātnes sasniegumiem. Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā.

Kas īsti ir sintētiskā bioloģija? Tā nodarbojas gan ar dabas veidotu organismu pielāgošanu jaunu funkciju veikšanai, gan arī pilnīgi jaunu organismu radīšanu no jau zināmajiem vai jaunradītiem elementiem. Ļoti būtiska šī virziena sastāvdaļa ir datormodelēšana un apjomīga skaitļošana. No sintētiskās bioloģijas tiek gaidīti atklājumi, kas nākotnē degvielu ļautu ražot bioloģiskiem organismiem no atmosfērā esošās ogļskābās gāzes, pretpiesārņojuma vielu radīšana, speciāli tekstilizstrādājumi un kosmētika, terapeitiskie instrumenti un varbūt arī mūžīgās jaunības noslēpums u.tml.

LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Uldis Kalnenieks stāstīs par sistēmbioloģijas vēsturi un attīstību, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Datoru sistēmu katedras asoc. prof. Egīla Stalidzāna stāstījuma tēma būs „Sintētiskā bioloģija: vai biologs salabos radio, jeb inženieris salabos šūnu", LU Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks un Augu molekulārās ģenētikas grupas vadītājs Nils Rostoks stāstīs par bioinformātiku un genomiku un lūkos atbildēt uz jautājumu „vai cilvēka genoms ir puse no WindowsXP instalācijas?", savukārt LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta zinātniskā asistenta Jāņa Liepiņa uzrunas tēma būs „Sintētiskais zinātnieks - zinātne bez zinātnieka". Pasākumu, kā vienmēr, vadīs Dr. Juris Šteinbergs – zinātnieks un populāra TV raidījuma seja.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par bioloģiju.

„Zinātnes kafejnīcas" diskusija notiks brīvā stilā pie kafijas tases vai sulas glāzes, kas kafejnīcas apmeklētājiem būs par brīvu.

Visi laipni aicināti apmeklēt „Zinātnes kafejnīcas" pasākumu!

Pasākumu būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Universitātes portālā: www.lu.lv/tiesraide/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV