Raksturojot savus dārzeņu un augļu ēšanas paradumus, 51% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka dārzeņus un augļus ikdienas ēdienkartē iekļauj līdz divām reizēm, 36% dārzeņus un augļus ēd trīs līdz četras reizes dienā, savukārt nepieciešamās piecas un vairāk porcijas ik dienas apēd vien 5% respondentu.
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norāda: „Lai arī aptaujas rezultāti apstiprina pakāpenisku tendenci iedzīvotājiem ēst veselīgāk, joprojām liela daļa sabiedrības – aptuveni 40% – atzīst, ka viņu ikdienas uzturs ir neveselīgs. Arī bērnu ēšanas paradumi liecina, ka tikai katrs ceturtais skolēns ikdienā lieto augļus un dārzeņus. Tādēļ uzņēmēju un sabiedrisko organizāciju iesaistīšanās, mudinot iedzīvotājus vairāk lietot uzturā dārzeņus un augļus, ir apsveicama no sabiedrības veselības viedokļa un uzskatāma arī par veiksmīgu piemēru, kā sociāli atbildīgi uzņēmēji var līdzdarboties mūsu galvenā mērķa – veselākas sabiedrības – sasniegšanai. Savukārt, komentējot lielo sabiedrības vienprātību un par nacionālo dārzeni atzīstot kartupeli, vēlos uzsvērt, ka uztura speciālistu vērtējumā iedzīvotājiem ikdienā vairāk būtu jālieto tieši šķiedrvielām un vitamīniem bagātie dārzeņi - kāposti, burkāni, ķirbji, pākšaugi u.c."
Tajā pašā laikā, atsaucot atmiņā dārzeņu un augļu porcijas, kas apēstas dienu iepriekš, 40% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka notiesājuši 3 - 4 porcijas dārzeņu un augļu, turpretī 39% apēduši ne vairāk kā divas porcijas.
Lai arī 93% aptaujas dalībnieku zina, ka dārzeņu un augļu iekļaušana uzturā apgādā organismu ar vitamīniem un uzturvielām, tikai trešdaļa respondentu uzskata, ka dārzeņus ikdienā ēd pietiekami. Savus dārzeņu un augļu ēšanas paradumus kritiski vērtē 57% aptaujāto, kuri apzinās, ka dārzeņus ēd reti un to noteikti vajadzētu darīt biežāk. Jāatzīmē, ka desmitajai daļai aptaujāto nav ne jausmas, cik lielai jābūt ikdienas normai.
„Veiktās aptaujas kārtējo reizi parāda, ka biežāk būtu jāveic informēšanas pasākumi, kuru ietvaros tiek skaidrota nepieciešamība padomāt par sava ikdienas uztura daudzveidību tieši dārzeņu, augļu un ogu ziņā. Šie produkti ir svarīgs vitamīnu, antioksidantu un balastvielu avots, kas būtiski ietekmē visa organisma veselību kopumā un ir nozīmīgs faktors daudzu hronisku slimību profilaksē," skaidro Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.
Pārdomājot priekšnoteikumus, kas mudinātu dārzeņus un augļus ikdienā ēst biežāk, aptaujas dalībnieki norādījuši, ka šos produktus patērētu vairāk, ja būtu plašākas zināšanas, kā tos ātri un vienkārši sagatavot, būtu pieejami daudzveidīgāki, jau gatavi ēdienu komplekti (salāti, sautējumi u.c.), kā arī vairāk informācijas par to, kādēļ dārzeņus un augļus nepieciešams lietot uzturā.
Savukārt balsojumā par to, kādus dārzeņus un augļus visbiežāk ēd vīrieši un kādus – sievietes, par „vīrišķīgāko" dārzeni ar 59% balsu atzīts kartupelis, aiz sevis ar 14% atstājot sīpolu un ar 7% - ķiploku. Turpretī par „sievišķīgāko" produktu dārzeņu un augļu kategorijā kļuvis ābols, gūstot 23% balsu, otrajā vietā ar 9% ierindojies kāposts, savukārt tomāts, saņemot 8% balsu, ieņem trešo vietu.
„Neskatoties uz to, ka dārzeņi un augļi ir vērtīgāko produktu augšgalā, aptaujas rezultāti liecina, ka šos produktus nepieciešamajā daudzumā ikdienā lieto neliels iedzīvotāju īpatsvars, pakļaujot riskam savu veselību. Ņemot vērā ciešo kontaktu ar patērētāju, iesaistoties projektā „5x dienā", varam sniegt arī savu artavu sabiedrības informēšanā un izglītošanā par dārzeņu un augļu lietošanu uzturā," saka „Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.
Tāpat aptaujā atklājies, ka Latvijas iedzīvotāji ikdienā visbiežāk ēd tomātus, kartupeļus, burkānus un gurķus, savukārt no augļiem visvairāk iecienīti āboli, banāni, vīnogas un bumbieri.
Aptauja veikta projekta „5x dienā" ietvaros, ko veikalu tīkls „Maxima" īsteno sadarbībā ar Veselības ministriju, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un aicinātu Latvijas iedzīvotājus uz dārzeņu un augļu lietošanu uzturā vismaz piecas reizes dienā. Lai skaidrotu pircējiem dārzeņu un augļu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu, „Maxima XXX" lielveikalos tiek organizētas arī uztura speciālistu bezmaksas konsultācijas, kuru laikā speciālisti pircējiem sniedz padomus par veselīgu un sabalansētu uzturu.
Aptauja tika veikta oktobra sākumā, un tajā piedalījās 1433 respondenti.