Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Rīgas Latviešu biedrībā notiks Diānas Baibusas - Zandbergas solokoncerts

Arvīds Bomiks, 04.02.2009. 16:14

Rīgas Latviešu biedrības Mūzikas komisija laipni ielūdz interesentus 22. februārī plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē noklausīties pianistes Diānas Baibusas – Zandbergas solokoncertu. Šo programmu māksliniece pēc tam spēlēs vieskoncertos Spānijā.

D. Baibusa – Zandberga: „Koncertā skanēs F. Buzoni klavieru transkripcija J. S. Baha Čakonai vijolei solo, kas pārsteidz ar savu unikāli plašo, vērienīgo un krāsaino faktūru, kā arī L. van Bēthovena pēdējā klaviersonāte op. 111, kurā apvienojas divas pretējas sfēras – mežonīgs temperaments, kurš pakļauts dzelžainam gribasspēkam un arhitektoniskajam veselumam pirmajā daļā un gaišs, filozofisks apcerīgums otrās daļas Arietas variācijās. Par šo skaņdarbu varētu sacīt, ka pirmā daļa attēlo elli šeit uz zemes, bet otrajā darbība notiek paradīzē.

Koncerta otrajā daļā – S. Rahmaņinova Seši muzikālie momenti op. 16. Šo skaņdarbu iecere saistās ar tumšo un gaišo spēku pretnostatījumu – sākotnēji pastiprinoties traģismam un dramatismam, vēlāk notiek lūzums un uzvar gaisma.
Koncerta noslēgumā – izcilā kubiešu komponista un pianista Ernesto Lekuonas skaņdarbi, kuros jūtama ne tikai Kubas tautas mūzikas ietekme, bet arī afroamerikāņu (La Comparsa) un spāņu (Malageña) ritmi”.

DIĀNA BAIBUSA – ZANDBERGA no 2000. gada līdz 2005. gadam studējusi Eiropas Mūzikas akadēmijā (Itālija, Milāna) pie pasaulslavenā profesora Lazara Bermana. Šobrīd viņa turpina pilnveidoties E. Granadosa - Maršala akadēmijā (Spānija, Barsolona) pie izcilās spāņu pianistes Alisijas de Laročas (Alicia de Larrocha), kā arī konsultējas ar Florences Konservatorijas profesori Valentīnu Bermani un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesoru Sergeju Osokinu.

Pianiste, kurai pirkstos uguns, tā par Diānu rakstīja viens no lielākajiem Spānijas dienas laikrakstiem La Vanguardia.

2008. gada maijā Diāna Baibusa – Zandberga atskaņoja S. Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu ar Bakau Filharmonijas orķestri un diriģentu Frančesko Atardi (Francesco Attardi) Rumānijā, Bakau un Itālijā, Milānā Teatro dal Verme prestižā koncertcikla Serate Musicali di Milano ietvaros.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV