Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Cēsīs koncertēs Krievu autentiskās folkloras studija „Iļjinskaja Pjatņica”

Linda Šlēziņa, 05.02.2009. 15:08

Sestdien, 7.februārī plkst.16.00 Cēsu Izstāžu namā Cēsu koncertpublika tiks iepazīstināta ar krievu tradicionālo mūziku, ko izpildīs Krievu autentiskās folkloras studija „Iļjinskaja Pjatņica” (Ēlijas Piektdiena).

Ansambļa repertuārā ir krievu un baltkrievu gadskārtu ieražu, kāzu un kara dziesmas, dažādi danči, rotaļas un spēles, mitoloģiskās, kā arī mūsdienu tautasdziesmas.

Ansamblis ir piedalījies vairāk kā 40 folkloras festivālos un zinātniskajās konferencēs Latvijā un kaimiņvalstīs, ir pieckārtējs Krievijas bērnu un jauniešu folkloras kopu skašu pirmās vietas ieguvējs. Par darbu studijā tās vadītājs Sergejs Oļonkins 2001.gadā saņēmis Lielo folkloras balvu. Savā vairāk kā 20 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē ansamblis organizējis vairāk kā 30 ekspedīcijas pa Latvijas pagastiem un pierakstījis ap 1800 dziesmu, ievācis ziņas par tautas tērpiem un sadzīves horeogrāfiju, mitoloģiskos nostāstus, pasakas un ziņas par zemnieku materiālās un garīgas kultūras jautājumiem u.c.

Ansambļa nosaukumam „Iļjinskaja pjatņica” ir simboliska nozīme. Ēlijas piektdiena ir piektdiena pirms Svētā Ēlijas dienas, kura tēls ir pārņēmis atsevišķas pagāniskā Pērkona funkcijas. Ēlijas piektdienā nedrīkst strādāt siena darbus. Latgales krievu zemnieki bieži stāsta stāstus, kā šī aizlieguma pārkāpējus Ēlija sodījis.

Koncerts notiek koncertu cikla „Iepazīsim tradīciju!” ietvaros un radīts ar mērķi iepazīstināt cilvēkus ar Latvijas mūzikas kultūru dažādību. Projektu īsteno biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” ”, un finansiālo atbalstu tas guvis Cēsu pilsētas domes Kultūras projektu konkursā.

Ieejas maksa pieaugušajiem Ls 2.50, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1.50.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV