Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

„Sinfonietta Rīga” aicina ģimenes ar bērniem uz muzikālu pasaku „Džeks un garā pupa”

Vita Stiģe, 19.02.2009. 12:23

„Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē aicina ģimenes ar bērniem uz muzikālu pasaku „Džeks un garā pupa”. Komponista Georga Pelēča muzikālajā versijā britu rakstnieka Roalda Dāla pasaka Latvijā izskanēs pirmoreiz. Koncertu bērniem interesantāku padarīs aktieru piedalīšanās, kā arī īpaši veidots mākslinieciskais noformējums. Muzikālo pasaku noklausīties un noskatīties varēs piektdien, 6. martā pl. 14:00 Cēsu Kultūras centrs un svētdien, 8. martā pl. 12:00 Lielajā ģildē, Rīgā.
„Sinfonietta Rīga” aicina ģimenes ar bērniem uz muzikālu pasaku „Džeks un garā pupa”

Muzikālās pasakas „Džeks un garā pupa” autors Georgs Pelēcis ir viens no starptautiski pazīstamākajiem Latvijas komponistiem. Viņa mūzikas valoda ir bērnu uztverei ļoti tuva, melodiska un viegli saprotama. Neskatoties uz to, muzikālo priekšnesumu bērniem vēl interesantāku un saprotamāku padarīs tā neparastais iestudējums, kas tiks iedalīts divās daļās – auditorijas iepazīstināšana ar orķestri un pats iestudējums.

Pirms pasakas atskaņojuma, kura ilgums ir apmēram 40 minūtes, koncerta režisors un aktieris Kaspars Zvīgulis kopā ar operdziedātāju Kristīni Zadovsku un koncerta vadītāju jeb stāstnieku Kristapu Menniku iepazīstinās mazos klausītājus ar orķestri un tā diriģentu, ar orķestra instrumentiem, kā arī ar pasaku un tās sižetu. Tāpat bērni paši varēs aktīvi iesaistīties stāstījuma procesā.

Kā jau minēts, muzikālās pasakas iestudējumā piedalīsies ne tikai „Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē, bet arī aktieris Kaspars Zvīgulis, operdziedātāja Kristīne Zadovska un stāstnieks Kristaps Menniks. Pasakas tekstu latviskojusi dzejniece Inese Zandere. Savukārt, lai pasākumu padarītu vizuāli interesantu un spilgtu, par koncerta māksliniecisko noformēju rūpēsies māksliniece – scenogrāfe Agne Goiževska. Tādejādi bērni vecumā no četriem līdz desmit gadiem ar aizrautību iejutīsies pasakas tēlu pasaulē.

Par savām emocijām darbā ar pasakas atdzejojumu Inese Zandere stāsta: „Kopā ar tulkotāju Sabīni Ozolu, gatavojot  latviešu tekstu Georga Pelēča muzikālajai pasakai  „Džeks un garā pupa”, mani, kā allaž, visvairāk interesēja latviešu valodas izteiksmība un muzikalitāte – lai valoda būtu aktīva mūzikas sastāvdaļa, skanot kopā ar orķestra instrumentiem. Roalda Dāla un Donalda Steroka pasakas notikumi ir brīnumaini, dinamiski, briesmīgi, un, protams, smieklīgi – ar kārtīgu melnā humora devu. Latviešu pasaku garajai pupai arī vienmēr bijusi zelta galotnīte, taču vai to kāds saucis par naudu un bāzis maisā? Un tur augšā taču parasti sēž laipnā Laima, nevis smirdīgs milzis ar cilvēka gaļu zobu caurumos!  Lai bez liekām ceremonijām sarīmētu zobgalīgos pantus latviski, man palīdzēja atmiņas par Brigaderes slinko Vari un bezkaunīgo Paiju, Kronenberga un Dreslera pantu noskaņas, un arī bērnībā lasītais Čukovska „Mazgāmutis”.  Un es ceru, ka mūsu bērni  klausoties uztvers gan garās pupas trako augšanas spēku, ko Georgs Pelēcis uzbūris labāk par vienacaino burvi, gan angļu veselīgo spēju pasmieties pašiem par sevi. Un, protams, arī lielisko pamācību - ja tīrība tā atmaksājas, būs katru dienu jāmazgājas!”.

Roalda Dāla pasaka „Džeks un garā pupa” veidota pēc angļu tautas pasakas motīviem. Pasakas muzikālo versiju latviešu komponistam Georgam Pelēcim pasūtināja Roalda Dāla fonds Lielbritānijā, kas rūpējas par bērniem ar īpašām vajadzībām. 1997. gada martā Londonas Karaliskajā Alberta zālē pasaku pirmatskaņoja Londonas filharmoniskais orķestris ar aktiera Denija de Vito piedalīšanos. Pēc dažiem gadiem tapa īpaši pasūtināta pasakas otrā versija kādam Bergenas kameransamblim un tikai tagad, nu jau trešajā versijā – pēc vairāk kā desmit gadiem notiks muzikālās pasakas pirmatskaņojums Latvijā.

Jāpiebilst, ka 2008. gada martā orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas dibināts 2006. gadā, jau saņēma savu pirmo nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2007 nominācijā par izcilu un daudzveidīgu koncertdarbību, bet nu jau 2008. gada Lielās Mūzikas balvas četrām nominācijām izvirzīts ne tikai „Sinfonietta Rīga” izcilais sniegums koncertos, bet arī orķestra mūziķi individuāli. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV