Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Eklektika baltajā namā

Aiga Leitholde, 25.02.2009. 20:44 | komentāri (6)

24.februāra vakarā Latvijas Nacionālajā operā norisinājās „Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas” apbalvošanas ceremonija. Nomināciju uzvarētāji nepārsteidz.
Eklektika baltajā namā

Galerijas:

Lai gan opera piestāv apbalvošanas ceremonijām, pasākuma sākumā šķita, ka svinīgā vide apmeklētājus ir padarījusi nopietnus. Trāpīgi joki par visiem zināmām politiskām sejām bija šīs ceremonijas vadmotīvs, kas atdzīvināja un saliedēja zālē sēdošo skatītāju nopietnās sejas izteiksmes. Protams, mūziķi neiztika bez draudzīgas savu kolēģu apsmīnēšanas. Dons publiski pateicās prātiniekiem (grupas albums šoreiz bija kategorijā popmūzika). Grupa „Prāta vētra” vēlreiz pārbaudīja sarakstu, pārliecinoties, ka Intars Busulis nav viņus apsteidzis (kā viņam tas bija izdevies „Muzikālajā bankā”). Muzikālo priekšnesumu vidū nebija vienprātības. Viena daļa mākslinieku veiksmīgi izmantoja ceremoniju, lai pirmatskaņotu jaunu dziesmu vai uzstātos nebijušā sastāvā. Taču otru uznācieni nepārsteidza, tie ne ar ko neatšķīrās no jau ierastās koncertu programmas.

Patiesībā nepārsteidza arī „Gada balvu” nominācijas laureāti. Visvairāk statujiņas atkal mājās aizveda grupa „Prāta vētra”. Vispretrunīgākās kategorijas bija „Labākais alternatīvais albums”, kur bija atrodami nominanti, kuriem vajadzētu pielāgot dažādus vērtēšanas kritērijus. Taču skumjām nav vietas – alternatīvo mūziku Latvijā novērtē ikgadējās underground aptaujas. Jautājumus radīja arī kategorija „Labākā debija”, kur tika nominēti gan akadēmiskās, gan populārās mūzikas pārstāvji. Arī šeit, manuprāt, mākslinieku vienojošais apstāklis ir viņu jaunība, bet viņu radītā mūzika prasa atšķirīgu izvērtējumu. Daudzus 2008.gadā iznākušos albumus mēs kandidātu sarakstā tā arī neieraudzījām, jo mūziķi savus darbus nebija pieteikuši. Tā, protams, ir katra paša mākslinieka izvēle, tomēr šis aspekts mazina „Gada balvas” nozīmību un padara to garlaicīgu. Varbūt ir laiks kaut ko mainīt pasākuma nolikumā? Par Latvijā radītās mūzikas daudzveidību nevar sūdzēties. Atliek vien uzmanīgāk ieklausīties...

„Gada Balvas 2008” laureāti:

Popmūzikas albums: „Prāta vētra” - „Tur kaut kam ir jābūt”
Rokmūzikas albums: Dons „Lelle”
Gada dziesma: „Prāta vētra” – „Ja tikai uz mani tu paskatītos”
Tautas mūzikas albums: „Dzelzs vilks”- „Uijā uijā nikni vilki”
Akadēmiskās mūzikas albums: Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Imants Resnis, solisti Baiba Skride , Kristīne Blaumane, Ints Dālderis – „Romualds Kalsons. Instrumentālie koncerti”
Instrumentālās, teātra vai filmu mūzikas albums: Ingus Ulmanis, Rūta Muktupāvela, Gints Sola, Kaspars Tobis, Valdis Muktupāvels, Aigars Voitišķis, Anrijs Grīnbergs, Eduards Švāns – „Čuņčiņa dienas un nakts grāmata”
Alternatīvās mūzikas albums: „Lidojošais paklājs” — „Lidojošais paklājs”
Mūzikas albums bērniem: Inese Kučinska, Ilga Reizniece, Zanda Štrausa, Jānis Strazdiņš, Kaspars Vecvagars un vokālā grupa „Cosmos” – „ Kaspars Vecvagars. Diegabundža”
Deju mūzikas albums: Ella – „Welcome to the Club”
Šlāgermūzikas albums: Normunds Rutulis – „Vēlreiz mājās”
Kantrimūzikas albums: Grupa Sestā jūdze - „Kalendārs”
Mūzikas videoklips: „Prāta vētra” – „Ja tikai uz mani tu paskatītos”
Koncertieraksts video: „Prāta vētra” — „Tur kaut kam ir jābūt koncerts Mežaparkā”
Debija: Rihards Zaļupe, Raimonds Petrauskis, VAK Latvija, soliste Kristīne Gailīte, diriģents Māris Sirmais – „Marimba Dance”
Par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tika pasniegta Aldim Ermanbrikam
Radio hits : Linga – „Gan”

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV