Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

„Sinfonietta Rīga” uzņem kolorītus viesus – vācu diriģentu Kristofu Popenu un franču čellistu Anrī Demarketu

Vita Stiģe, 06.03.2009. 15:20

Lielās Mūzikas Balvas 2008 laureāts „Sinfonietta Rīga” sniegs koncertu kopā ar vienu no Vācijas slavenākajiem diriģentiem, daudzu izcilu orķestru vadītāju un viesdiriģentu Kristofu Popenu un Latvijā jau iepazīto ekspresīvo solistu no Francijas – čellistu Anrī Demarketu. Koncertā sestdien, 21. martā pl. 19:30 Lielajā Ģildē līdztekus Jozefa Haidna un Volfganga Amadeja Mocarta klasiskajām mūzikas pērlēm skanēs arī vācu komponista Jerga Vidmana kompozīcijas.
„Sinfonietta Rīga” uzņem kolorītus viesus – vācu diriģentu Kristofu Popenu un franču čellistu Anrī Demarketu

Par gaidāmo koncertu un šīs sezonas īpašā komponista Jozefa Haidna Koncertu čellam Do mažorā solists Anrī Demarkets stāsta: „Esmu priecīgs, ka varēšu atkal uzstāties Rīgā. Iepriekš biju šajā pilsētā, kad kopā ar latviešu mūziķiem atskaņoju franču un latviešu mūsdienu mūziku. Atceros atvērto un draudzīgo Rīgas publiku, kā arī lieliskos mūziķus. Manuprāt, Jozefa Haidna Koncerts čellam, kuru atskaņošu koncertā, ir absolūts šedevrs. Es vienmēr apbrīnoju Haidna oriģinalitāti, pārsteigumus un izgudrojumus viņa tīrajā klasiskajā stilā. Jāatzīst, ka ar diriģentu Kristofu Popenu satikšos pirmoreiz, tomēr no draugiem esmu dzirdējis lieliskas atsauksmes par viņu. Patiesi gaidu šo saspēli un koncertu tādā skaistā pilsētā kā Rīga!”

Sestdienas vakara koncertā izskanēs klasiskās mūzikas pērles – Jozefa Haidna Koncerts čellam Do mažorā un Volfganga Amadeja Mocarta 41. simfonija (Jupiters). Skanēs arī vācu komponista un klarnetista Jerga Vidmana kompozīcijas – „Ikara žēlabas” un „Sirēnu sala”.

„Es patiešām gaidu tikšanos Rīgā, kur man viss ir jauns: valsts, pilsēta, orķestris un solists! Uzaicinājumu pieņēmu bez vilcināšanās, jo no dažādiem avotiem esmu dzirdējis tikai to labāko par jauno un ambiciozo kamerorķestri „Sinfonietta Rīga” šajā brīnišķīgajā pilsētā. Esmu arī dzirdējis daudz lielisku atsauksmju par čellistu Anrī Demarketu, tāpēc ar nepacietību gaidu pirmo tikšanos ar viņu! Attiecībā uz koncertprogrammu sekoju tās pamatidejai un koncentrējos uz senā apvienošanu ar jauno. Klasiskās mūzikas ģeniālākās virsotnes apvienojumā ar jaunām kompozīcijām veidos stabilu pamatu Jozefa Haidna Čello koncertam. Savukārt, jaunais komponists Jergs Vidmans, kuru es uzskatu par vienu no nozīmīgākajiem un izteiksmīgākajiem skaņu mākslas ziņā šodien, aizraus Rīgas publikas sirdis,” aizrautīgi stāsta koncertprogrammas diriģents Kristofs Popens.

Franču čellists Anrī Demarkets savu karjeru sācis 17 gadu vecumā, kad pēc solokoncerta Parīzes Šatlē teātrī viņu ievēroja sers Jehudi Menuhins un uzaicināja viņa paša vadībā atskaņot Dvoržāka Čello koncertu Parīzē un Prāgā. Demarkets savā radošajā darbībā iekļauj kā solo koncertprogrammas, tā arī dažāda veida kameransambļu repertuāru. Viņš labprāt atskaņo dažādu žanru mūziku un iesaistās netradicionālos, neakadēmiskos projektos. Viens no viņa visoriģinālākajiem projektiem ir koncertprogramma „Piazolla Forever” kopā ar slavenā franču akordeonista Rišāra Galjāno (Richard Galliano) septetu. Čellists ieguvis vairākas balvas par lieliskiem skaņu ierakstiem. Anrī Demarkets spēlē 1697. gada itāļu meistara Gofrēdo Kapa (Goffredo Cappa) čellu un 1820. gada meistara Persuā lociņu.

Kristofs Popens ir viens no šobrīd izcilākajiem Vācijas diriģentiem, kurš savu radošo darbību veidojis divas radošās sfērās. Pirmkārt, savu karjeru Popens sācis izpildītājmākslas jomā kā izcils vijolnieks un kameransambļa mūziķis, būdams Kerubīni kvarteta (Cherubini Quartett) pirmā vijole. Vēlāk lieliskais mūziķis nomainīja vijoli pret diriģenta zizli un pievērsās diriģenta karjerai. Vienpadsmit gadus Kristofs Popens bija savas dzimtās pilsētas Minhenes kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs un arī tā izveidotājs, radošo pamatideju nostiprinātājs. Šobrīd diriģents saista savu māksliniecisko darbību ar simfonisko orķestru vadīšanu, tādu kā Berlīnes vācu simfoniskais orķestris, Drēzdenes Valsts kapela, Bambergas simfoniskais orķestris, Detroitas simfoniskais orķestris, „Camerata Salzburg”, Dienvidrietumvācijas (Bādenbādenes) radio simfoniskais orķestris un „Amsterdam Sinfonietta”. Popens ir viens no tiem retajiem diriģentiem, kuram ir noslēgts pastāvīgs līgums ar ierakstu kompāniju „ECM Records”. Otrkārt, Kristofs Popens ir pierādījis sevi pedagoģiskajā darbā. No viņa skolnieku vidus jāmin tādas lieliskas vijolnieces un arī „Sinfonietta Rīga” vieses kā Miriela Kantoredži un Izabella Fausta. Pedagoģiskās darbības laukā Popens ir devis nozīmīgu ieguldījumu būdams ARD Starptautiskā konkursa mākslinieciskais direktors no 2001. līdz 2005. gadam.

Jāpiebilst, ka nupat orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas dibināts 2006. gadā, saņēma savu otro nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2008 nominācijā par izcilu interpretāciju, kas izskanēja Jaunās Mūzikas festivāla „Arēna” atklāšanas koncertā kopā ar diriģentu un obojistu Heincu Holligeru. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV