Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

PPO „Rīga” sniegs koncertu komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā

Daina Švābe, 11.03.2009. 12:46

Trešdien, 25. martā plkst. 19:00 Rīgas Domā notiks koncerts traģisko deportāciju 60 gadu atcerei. Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” un diriģents Guntis Kumačevs atskaņos Leona Amoliņa skaņdarbus un Hektora Berlioza „Sēru un triumfa simfoniju”. Koncertā piedalās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas meiteņu koris „Sapnis” un Jaunais Rīgas vīru koris.
PPO „Rīga” sniegs koncertu komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā

Latviešu komponista Leona Amoliņa skaņdarbi pūtēju orķestrim „Piemiņas diena” (2008) un „Ziemas dārzi” (2006) Rīgas Doma velvēs ieskandinās tās izjūtas, domas un emocijas, kuras latviešu tautai saistās ar tuvinieku izvešanu svešumā 1949. gada marta beigās. Darbs „Piemiņas diena” ir sacerēts īpaši šim koncertam un tiks pirmatskaņots.

Hektora Berlioza „Sēru un triumfa simfonija” (Symphonie Funèbre et Triomphale, 1840) ir viens no pasaules izcilākajiem skaņdarbiem, kurā ietverts gan sēru maršs, gan svinīgas noskaņas. Šī simfonija tiks atskaņota komponista oriģinālversijā lielam pūtēju orķestrim. Lai gan tā veltīta franču revolūcijā kritušajiem, tomēr simfonijas vispārcilvēcīgā un emocionāli pārliecinošā mūzika uzrunā klausītājus visā pasaulē un visos laikos. Simfonijas pirmā daļa „Marche Funèbre” – grandiozs sēru maršs sonātes formā. Jau no paša skaņdarba sākuma plašas un ilgas melodijas rada mūzikas tumšo un drūmo noskaņu. Otrā daļa Oraison Funèbre – atvadu himna ar trombona solo, kas veido dialogu ar pārējo orķestri. Bez pārtraukuma seko trešā simfonijas daļa – Apothèose, kur pūtēju orķestrim triumfālā marša noslēgumā pievienojas koris, kas dziedājumā ar Antona Dešampa (Antoni Deschamps) dzeju slavina kritušo piemiņu. Profesionālajam pūtēju orķestrim „Rīga” pievienosies meiteņu koris „Sapnis” un Jaunais Rīgas vīru koris.

Koncertā ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV