Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Elizejas lauku orķestris spēlēs Lielajā ģildē

Rinta Bružēvica, 16.03.2009. 23:05

„Latvijas Koncerti” turpina piedāvāt labāko pasaules orķestru koncertus – 26. martā Lielajā ģildē pl.19.30 Elizejas lauku orķestris (Francija) kopā ar  pasaulslaveno itāļu vijolnieku Džuljāno Karminjolu atskaņos klasiķu meistardarbus - Luidži Bokerīni simfoniju ar nosaukumu “Velna nams”, Jozefa Haidna 85. simfoniju (Marijas Antuanetes iecienīts opuss) un Volfganga Amadeja Mocarta vijoļkoncertus.
Elizejas lauku orķestris spēlēs Lielajā ģildē

Elizejas lauku orķestris ir augstākās klases (jeb A kategorijas) orķestris, kas muzicē pasaules labākajās koncertzālēs. Tas ir  izveidots 1991. gadā pēc pasaulslavenā diriģenta Filipa Herevēges un Parīzes Elizejas lauku teātra direktora Alēna Direla ierosmes. Orķestris ir īpašs ar to, ka spēlē vēsturiskos 18. gadsimta instrumentus – kaut arī precīzu senu gadsimtu atskaņojuma sajūtu nav iespējams restaurēt, šāds muzicēšanas paņēmiens tomēr ļauj klausītājam vismaz mēģināt iztēloties, kā mūzika skanējusi tad, kad ierakstu aparatūras vēl nebija. Filips Herevēge ir šībrīža pasaules diriģentu saraksta augšgalā  galvenokārt tādēļ, ka, pētot vēstures materiālus par senlaiku instrumentiem un interpretācijas smalkumiem, Herevēge prot pietuvoties mūzikas būtībai  un viņa radošais rokraksts ir spēcīgas personības apzīmogots. Kaut arī  Rīgā  Herevēgi šoreiz neredzēsim, viņa nodibinātā orķestra glāsmainā muzicēšana ir pasakains piedzīvojums arī bez izcilā maestro klātbūtnes.

Atskaņojuma vadītājs Rīgā būs orķestra pirmā vijole Alesandro Moča (Moccia) - tas nozīmē, ka, spēlējot vijoli, Moča pildīs ari diriģenta funkcijas tā, kā bija pieņemts Mocarta laikā. Programma ideāli piemērota šādai muzicēšanai: skanēs slavenā menueta autora Luidži Bokerīni simfonija ar nosaukumu “Velna nams” (iespaidīgs, teatrāls “Vētru un dziņu” virziena paraugs mūzikā), Jozefa Haidna 85. simfonija (Marijas Antuanetes iecienīts opuss) un divi Mocarta vijoļkoncerti. Moča būs līderis Bokerīni un Haidna mūzikā, savukārt Mocarta koncertos dzirdēsim vienu no pasaules labākajiem vijolniekiem Džuljāno Karminjolu. Viņa starptautiskā karjera sākās salīdzinoši nesen – 21. gadsimta sākumā ar ASV debiju Ņujorkas Linkolna centrā festivālā Mostly Mozart un uzstāšanos pasaules lielākajā vasaras mūzikas festivālā BBC Proms Londonā. Sekoja koncerti ar Bāzeles kamerorķestri, Lozannas kameroķestri, Mālera kamerorķestri, Academy of Ancient Music, Skotijas Karalisko simfonisko orķestri un citiem. Viens no biežākajiem Karminjolas sadarbības partneriem ir maestro Klaudio Abado, kā arī Venēcijas baroka orķestris un maestro Andrea Markons. Pērn Karminjola ieskaņoja tvartā Vivaldi dubultkoncertus ar Viktoriju Mullovu un Mocarta koncertus ar Orchestra Mozart Klaudio Abado vadībā.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV