Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” aicina uz Lielās Piektdienas koncertu

Daina Švābe, 25.03.2009. 12:53

Piektdien, 10. aprīlī, plkst. 17:00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks Lielās Piektdienas koncerts, kurā piedalīsies Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga”. Diriģenta Andra Pogas vadībā skanēs J. S. Baha, M. Ravela, J. Brāmsa mūzika, kā arī Ilonas Breģes skaņdarba pasaules pirmatskaņojums.
Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” aicina uz Lielās Piektdienas koncertu

Pēc kristīgās ticības tradīcijām, Lielā Piektdiena simbolizē cilvēces grēku izpirkšanas dienu. Gavēņa un to noslēdzošās Klusās nedēļas laikā pieņemts atturēties no līksmības, veltīt laiku pārdomām un garīgām vērtībām. Tādēļ Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” Lielās Piektdienas koncertam izvēlējies klasikas meistardarbus – J. S. Baha, M. Ravela, J. Brāmsa mūziku. Koncertā skanēs J. S. Baha Fantāzija un Fūga c-moll, pārlikumā pūtēju orķestrim. Šo skaņdarbu raksturo krāšņs un spēcīgs skanējums, taču virtuozas pasāžas ne reizi nepārtrauc šīs Fantāzijas un Fūgas cēlo mūzikas plūdumu. Morisa Ravela miniatūra „Pavana” M. Kimura aranžijā ir lēna, cienīga procesijas deja, kas izstaro 16. un 17. gs. Eiropas galmiem raksturīgo eleganci, arī sēru un atceru gadījumos. Johannesa Brāmsa Trīs Korāļprelūdijas op. 122 (no vienpadsmit korāļprelūdiju cikla ērģelēm) ir komponista pēdējie skaņdarbi, kuros viņš atvadās no dzīves. Jaunībā nerealizējis sapni kļūt par ērģelnieku, Brāmss ir maz rakstījis šim instrumentam. Korāļprelūdiju ciklu iesākt pamudināja viņa mīļotās draudzenes Klāras Šūmanes nāve. Rakstot cikla noslēgumu, komponistu pašu bija skārusi smaga slimība. Korāļprelūdiju pārlikumi orķestrim vēl vairāk izceļ Brāmsa mūzikas faktūru.

Līdzās pasaules klasikai, šajā Kristus nāves dienai veltītajā koncertā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos divas daļas no mūsdienu latviešu komponistes Ilonas Breģes Rekviēma – Requiem aeternam un Dies irae, kas ietver posmus Liber scriptus, Quid sum miser, Rex tremendae, Recordare Jesu pie, Confutatis maledictis un Lacrimosa. Darbs rakstīts lielam jauktam korim, diviem solistiem – soprānam un tenoram, un pūtēju orķestrim.

Diriģents Andris Poga raksturo Ilonas Breģes Rekviēmu ar vārdiem : „Priecē, ka pēdējā laikā arvien biežāk no latviešu autoriem saņemam lielas formas darbus, kuri rakstīti tieši mūsu sastāvam. Rakstīt Rekviēmu, tas katram komponistam droši vien ir liels izaicinājums, tomēr arī uzdrošināšanās un liela atbildība. Šis ir žanrs, pie kura jāvēršas caur pašrefleksiju un atbildot uz būtiskiem eksistenciāliem jautājumiem. Tāpēc, manuprāt, arī izpildītājam tā ir liela atbildība, jo īpaši ja esi šī darba pirmais interprets.”

Koncertu organizē Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” sadarbībā ar koncertorganizāciju „Ave Sol”. Biļetes „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv, cenas 5-10 Ls.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV