Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Lieldienu mūzikas koncertos skanēs Mocarta un Baha skaņdarbi

Rinta Bružēvica, 30.03.2009. 09:54

“Latvijas Koncerti” nu jau tradicionāli piedāvā iespēju ar izcilu mūziku un lielisku atskaņojumu baudīt Lieldienu noskaņas. Šogad  koncertos  Zaļajā Ceturtdienā, Lielajā Piektdienā un Pirmajās Lieldienās skanēs mūzika, ko radījuši mūzikas vēstures izcilākie gari – Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms un baroka ģēnija Johana Sebastiāna Baha kantāte un „Lieldienu oratorija”.
Lieldienu mūzikas koncertos skanēs Mocarta un Baha skaņdarbi

9. aprīlī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā pl. 20.00 klausīsimies kā baroka mūzikas teicamā pārzinātāja Māra Kupča vadībā muzicē Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris Collegium musicum Rīga. Solo dziedās Norvēģijā studējošie latvieši Elīna Volkmane un Rinalds Kandalincevs, kurš pērn no baritona pārtapis par tenoru, kā arī Lielajai mūzikas balvai 2008 par spožu debiju nominētais Raimonds Bramanis. Šī koncerta programmā – tēvs un dēls Bahi. No Johana Sebastiāna daiļrades dzirdēsim vienu no skaistākajām viņa kantātēm Ich hatte viel Bekümmernis (“Kad raizes nomāca mani, Tu mierinot mani ielīksmoji”) ar populāro ievada kori un vienu no brīnišķīgākajiem soprāna un basa duetiem, kāds vispār komponēts 18. gadsimtā. Otrs Bahs būs tā sauktais Londonas Bahs jeb Johans Kristians, kura vitālo stilu pusceļā uz klasicismu vislabāk raksturo fakts, ka no viņa daiļrades spēcīgu impulsu guvis Volfgangs Amadejs Mocarts.  No Londonas Baha daiļrades Māris Kupčs izvēlējies vienu no viņa simfonijām.

9. aprīlī Ventspils baptistu baznīcā pl. 18.00 un 10. aprīlī jeb Lielajā Piektdienā Latvijas Universitātes Lielajā aulā pl. 19.30 skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms. Mocarts šo darbu nepabeidza. Ticams, ka pēc Mocarta nāves viņa atraitnei Konstancei vajadzēja iztikas līdzekļus un viņa bija ieinteresēta skaņdarba ātrā pabeigšanā – darbs tika uzticēts Mocarta audzēknim un profesionālās uzticības personai Francim Ksaveram Zīsmairam. Nākamos divus gadsimtus vairums izpildītāju visā pasaulē lietoja šo versiju. Tad uzradās citi rekviēma papildinātāji un pabeidzēji. Viens no viņiem ir amerikāņu pianists, mūzikas vēsturnieks un pasniedzējs Roberts Levins, kura izstrādātā versija skanēs Lielajā Piektdienā. Roberts Levins uzskata, ka viņš darinājis tādu rekviēma tēlu, kas varētu būt tuvāks paša komponista iecerei nekā Zīsmaira piedāvājums. Imants Resnis būs pie diriģenta pults; spēlēs Liepājas simfoniskais orķestris, dziedās Latvijas radio koris, kurš nesen ar lieliem panākumiem dziedāja šo skaņdarbu Amsterdamas Concertgbouw. Solisti, kurus izvēlējies Grācas operas galvenais repetitors Māris Skuja, ieradīsies no Austrijas, viņu vidū Latvijā iemīļotais soprāns Ingrīda Kaizerfelde.

Lieldienu svētdienā, 12. aprīlī  Rīgas Svētā Jāņa baznīcā pl. 19.30 un 13. aprīlī Cēsu Sv. Jāņa baznīcā pl. 16.00 – Johana Sebastiāna Baha “Lieldienu oratorija”. Tas ir stāsts no brīža, kad tiek uziets Jēzus tukšais kaps, līdz Augšāmcelšanās  priekam. Baha mūzika ir pārpilna dažādu simbolu un kodu, kas gan apzināti, gan neapzināti iedarbojas uz ikvienu, kurš mūzikā meklē stiprinājumu, līdzsvaru un mieru. Diriģēs viens no kaismīgākajiem Baha mūzikas speciālistiem un interpretiem Latvijā Sigvards Kļava. Dziedās Latvijas radio koris, spēlēs orķestris Sinfonietta Rīga. Solisti būs trīsi igauņi – Kedija Plāsa, Risto Josts un Mati Turi, kā arī  Radio kora solists Gundars Dziļums.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV