Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Rīgas Latviešu biedrībā muzicēs "Dziedošie muzikanti" un "Ausma"

Guntars Felsbergs, 09.04.2009. 16:35

Tālā muzikālā ceļā devušies dziedātāji no kamerkora Musikanten (ASV), lai kā vienu no pieturas punktiem iezīmētu Rīgu. Sestdien, 18. aprīlī plkst. 17.00 Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē koris diriģentes Kerijas Krebilas (Kerry Krebill) vadībā piedāvās programmu, kuras pamatkodolu veidos ASV mūsdienu autoru kormūzika. Dziedošie muzikanti koncertā satiks arī namamātes – Rīgas Latviešu biedrības sieviešu kori Ausma un tā diriģentu Jāni Zirni, kas amerikāņu skaņu pasaulei pretī liks latviešu tautasdziesmu virknējumu, ko krāšņos arī Muoseņ, zeileit' viesti nese Ilonas Rupaines apdarē un Dzied, māsiņa, tu pret mani Romualda Jermaka versijā.
Rīgas Latviešu biedrībā muzicēs "Dziedošie muzikanti" un "Ausma"

Vides pētnieks, jurists, daiļdārznieks, inženieris, dziedošs un mūziku rakstošs diplomāts, kura Dona nobis pacem pirmatskaņojumu piedzīvos tieši šīs turnejas laikā ...- tās ir tikai dažas profesijas, kas pārstāvētas korī, kas tieši šogad atzīmē savas pastāvēšanas jubileju. Toreiz, pirms 30 gadiem, kori savam eksāmenam nodibināja jaunā diriģente Kerija Krebila. No vienreizēja projekta tas pārauga regulāri koncertējošā un straujus panākumus gūstošā kolektīvā, kas sniedzis teju tūkstoš koncertus gan plašajā Amerikā, gan tālu aiz tās robežām. Arī Venēcijā, kur diriģentes Krebilas 50 gadu dzimšanas diena tika atzīmēta, Monteverdi Vesperes dziedot kopā ar pazīstamo Venēcijas baroka orķestri...

Pirms 7 gadiem Kerila Krebila, muzikāla izaicinājuma saukta, no Merilindas pārcēlās uz Helenu Montānas štatā. Jau visā drīzumā viņas organizētajā Helenas koru nedēļā kā viens no koriem tika aicināts piedalīties arī pašas radītais kamerkoris Musikanten. Projekta veiksmīgā norise rosināja jaunas muzikālas vienības - Musikanten Montana - dibināšanu 2004. gadā. Musikanten Montana izveidoja un ik pavasari turpina rīkot Montānas Senās mūzikas festivālu, kā arī katru gadu jūnijā turpina aicināt korus kopdziedāšanai Helenas koru nedēļā.

Un kora priekšā allaž enerģiskā Aiovā dzimusī diriģente Kerila Krebila. Viņa savas karjeras laikā bijusi un joprojām ir daudzu spožu koru priekšgalā, kā vienu no saviem pamatmērķiem vienmēr izvirzot reti atskaņotas mūzikas un Amerikas komponistu garadarbu atskaņošanu, pasūtināšanu un ieskaņošanu.

Arī koncertā Rīgā līdzās Čārlza Aivza un Ārona Koplenda kormūzikai skanēs mums mazāk zināmo Rasela Vullena, Viljama Šūmana, jaunā populārā amerikāņu komponista Erika Vaitakra, Roberta Eveta un citu skaņražu kompozīcijas.

Saviem koriem Kerila Krebila radusi iespēju muzicēt Polijā, Igaunijā, Skandināvijā, Īrijā, Krievijā, Portugālē, Andalūzijā, Itālijā, Slovēnijā, Francijā, Austrijā, Argentīnā un citur. Šī gada novembrī sv. Cecīijas dienā Kerila Krebila ir aicināta diriģēt dāņu izcelsmes amerikāņa Mortena Lauridsena Lux aeterna tango dzimtenē Argentīnā Buenosairesas La Plata katedrālē.

Nedzirdētas kora mūzikas vilinājums un augstas klases muzicēšana lai kalpo kā virziena rādītāji ceļā uz koncertu Rīgā, ko rīko Rīgas Latviešu biedrība. Biļetes, kuru cena Ls 3, iepriekšpārdošanā var iegādāties Rīgas Latviešu biedrības grāmatu galdā vai stundu pirms koncerta. Pensionāriem, studentiem un skolēniem ieejas maksa Ls 1.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV