Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Kad ģitārā ir paslēpts orķestris

Aiga Leitholde, 12.04.2009. 22:45 | komentāri (1)

Lielajā piektdienā, 10.aprīlī, Lielajā Ģildē koncertu sniedza akustiskās ģitāras virtuozs Tomijs Emanuels.
Kad ģitārā ir paslēpts orķestris

Austrālietis Tomijs Emanuels savu karjeru ir sācis vairāk kā pirms 40 gadiem, iemantodams slavu, pateicoties savas pirkstiņstila (fingerstyle) ģitārspēles tehnikai. Šo gadu laikā uz vienas skatuves spēlējis kopā ar dažādām leģendām - Četu Atkinsu, Ēriku Kleptonu, Džošu Volšu. Viņa ieraksti piedzīvo platīna albumu statusu, bet pārpildītas koncertzāles mūziķim ir ierasta lieta.

Emanuela koncertu uzsāk austrāliešu dziesminieks Riks Praiss, kas auditorijā rada miera un sirsnības noskaņu. Pēc starpbrīža ar skaļu akustisku blīkšķi, ovāciju pavadīts uz skatuves kāpj Tomijs Emanuels.

Viņa spēles muzikālo izteiksmes līdzekļu daudzveidība ir kā veselīga audiālā masāža. Pie katra muzikālā pārsteiguma klausītāji pauž savu sajūsmu. Ģitārists ceļo pa dažādiem muzikālajiem žanriem - blūzs, folkmūzika, džezs, arī rokmūzikas zelta repertuārs. Kā burvju mākslinieks viņš savai ģitārai liek pieņemt dažādu instrumentu skanējumu, bet pirkstiem - šos instrumentus vienlaicīgi izspēlēt.

Starp dziesmām Emanuels pajoko par dažādiem savas dzīves notikumiem. Reiz, gaidot savu lidojumu, viņš esot strādājis pie jaunas dziesmas. Tā kā ģitārists savas dziesmas patur prātā nepierakstot, viņam melodijas ir jāpārspēlē vairākas reizes. Aizvēris acis un iedziļinājies mūzikā, Tomijs izdzirdēja smalku eņģeļu balstiņu. Viņa melodijai līdzi dungoja maza sarkanmate vārdā Rūbija. Tā, lūk, meistars dziesmu veltīta viņai!
 
No Tomija Emanuela staro patiesa sirsnība, vienkāršība un mīlestība. Koncerta noslēgumu ģitārists ir atvēlējis balādēm un šūpuļdziesmām. Viņam uz skatuves pievienojas Riks Praiss, kopā izpildot labi pazīstamu dziesmu kaverversijas, kuru kulminācija noteikti ir dziesma „Somewhere over the Rainbow”. Nav šaubu, Tomijs Emanuels Rīgā vēl atgriezīsies, un iespējams, viņa koncerts būs jārīko lielākā auditorijā, jo Lielās Ģildes zālē brīvu vietu nebija.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV