Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

„EMERGENZA” konkursa finālā tiekas spēcīgākās grupas

Ilze Malaševska, 12.04.2009. 23:03

11. aprīlī uz kluba „Melnā piektdiena” (MP) skatuves par galveno balvu – iespēju spēlēt starptautiskajā mūzikas festivālā „EMERGENZA” cīnījās 14 grupas. Uz galveno balvu sākotnēji pretendēja 31 mūziķu apvienība, tomēr konkursa finālā tikās labākās no tām, garantējot sīvu cīņu un intrigu līdz pat konkursa beigām.

„EMERGENZA” konkursa fināla atklājēji bija grupa „Screampeace”. „Ar savu skaļo tēlu profesionalitātē,” tā grupas sniegumu raksturo koncerta apmeklētāja Karīna. Vienoti balti sporta apavi, melnas skursteņslauķiem līdzīgas žaketes ar spīdīgām pogām – tāds bija grupas tēls. Šķietamā sadarbība ar Vācijas mūzikas industrijas pārstāvjiem kļūst saprotama, jo Latvijas mērogiem šīs roka mūzikas ekspresīvais izpildījums varētu būt svešs.

Nākamā fināla mūziķu apvienība „Sidemind”, ar savu skanējumu un tikpat atraktīvo vokālista skraidīšanu pa MP skatuves dēļiem, mikrofona nomešanu un pazaudētajiem apaviem, nedaudz palika iepriekšējās grupas ēnā. Tomēr priecē fakts, ka arī hard core mūzikas apvienību pārstāvji ir atzīti par starptautiskam festivālam piemērotiem.

Pārsteigumu un lielāko atbalstu izpelnījās grupa „Sirius”. Grupa ar vislielāko skatuves dalībnieku skaitu, kopumā seši puiši, kas bija tērpušies uzvalkos, izpildīja dziesmas krievu valodā. Šīs grupas uzstāšanās laikā cilvēki nekautrējās dziedāt līdzi vai aplaudēt klasiskajām krievu roka kompozīcijām.

Zalta krāsas krekls un triko bikses, spīdīga cepurīte, kombinezons un vokālistes zilas krāsas plandoša kleita. Tikpat nenosakāmu stila apģērbu sajaukums, cik muzikāli komplicēti definējams skanējums. Grupa „The Briefing” pārsteidza ar deju mūzikas un ģitāru skaņu apvienojumu, vienkāršu tekstu un frāžu virknējumu, radot profesionāli savdabīgu skanējumu. Koncerta apmeklētājs Kārlis ir pārsteigts par šo grupu un nevar pateikt, vai dzirdētais ir paticis. „Es esmu dzirdējis viņus iepriekš un man nepatika, bet tagad domāju, ka tā ir profesionalitāte un kaut kas interesants, savdabīgs, bet grūti pateikt vai man tas patīk vai nē,” sacīja Kārlis.

„Mēs esam vienīgā grupa, kuras nosaukums ir latviešu valodā un spēlēsim latviešu roku,” tādus ievadvārdus saka grupas „Cilvēks ar putniņu” vokālists Oskars. Jau pirmās ģitāras skaņas liek saprast, ka nav melots.

Konkursa finālistiem nevarēja atrast vienojošus elementus, kas sniegtu atbildi uz jautājumu kāpēc tieši šīs grupas ir finālā. Dažādi mūzikas stili, skanējuma elementi un muzikālās personības, kas veido katras grupas individualitāti un neļauj konkursa žūrijai vai klausītājiem salīdzināt tās savā starpā. Tieši tā bija galvenā vērtēšanas problēma un tieši tāpēc padarīja konkursu interesantāku. Tomēr skatuviskais tēls, atraktivitāte un spēja aizraut klausītājus varētu būt vienoti vērtējami kritēriji.

Par finālistiem un iespējamajiem galvenās balvas ieguvējiem ir grūti spriest, jo nav viegli salīdzināt dažāda žanra mūziku, izpildījumu. Grupas „Screampeace” pārstāvis par grupas izredzēm uzvarēt runāja izvairīgi. „Manuprāt, spēcīgi pretendenti uz uzvaru ir grupas „Das Sonntags Legion”, „The Briefing” un „Cilvēks Ar Putniņu,” sacīja Aivars. Savukārt konkursa apmeklētājs Mārtiņš uzskata, ka „Cilvēks Ar Putniņu" pusfinālā bija labāki nekā finālā”.

„EMERGENZA” mūzikas festivāls notiks 2009.gada augustā, Vācijā. Grupa, kura uzvarēs 2009 EMERGENZA FESTIVAL internacionālajā finālā kā balvu iegūs pilnībā sponsorētu un atbalstītu SHOWCASE tūri ASV.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV