Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

„Sinfonietta Rīga” atskaņos Mocarta dubultkoncertu kopā ar izciliem vācu mūziķiem

Vita Stiģe, 17.04.2009. 15:34

Lielās Mūzikas Balvas 2008 laureāts „Sinfonietta Rīga” ar Gētes institūta Rīgā atbalstu sniegs koncertu kopā ar diviem ievērojamiem solistiem no Vācijas – arfisti Mariju Grāfu un flautistu Mihaelu Faustu. Pie diriģenta pults stāsies „Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Muzikālo kontrastu bagātais koncerts notiks piektdien, 24. aprīlī pl. 19:30 Lielajā ģildē.
„Sinfonietta Rīga” atskaņos Mocarta dubultkoncertu kopā ar izciliem vācu mūziķiem

Flautists Mihaels Fausts stāsta: „Šī būs mana sestā viesošanās reize Rīgā. Pirms Pētera Vaska Koncerta flautai pirmatskaņojuma Vācijā šī gada sākumā esmu ciemojies gan pie komponista, gan Rīgā jau vairākkārt. Tāpat arī esmu viesprofesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Mana sadarbība ar Mariju Grāfu aizsākās jau 1987. gadā, kad mēs kopīgi atskaņojām Volfganga Amadeja Mocarta koncertus dažādās Eiropas pilsētās. Kopš tā laika kopīgi atskaņojam arī kamermūziku, kā arī esam ļoti labi draugi. Ideja par gaidāmā koncerta programmu ienāca prātā mums abiem ar Normundu Šnē, kad tikāmies Rīgā 2007. gada pavasarī. Tā kā arfas partija Maurisio Kagela Koncertā ir izcila un meistarības pārpilna, nolēmām kā otru solisti uzaicināt Mariju Grāfu un iekļaut koncertprogrammā arī Volfganga Amadeja Mocarta Koncertu flautai, arfai un kamerorķestrim Do mažorā, tādejādi ienesot krāšņu kontrastu Kagela gandrīz identiskajai instrumentācijai.”

Piektdienas vakara koncertā viesmākslinieku izpildījumā skanēs klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta Koncerts flautai, arfai un kamerorķestrim Do mažorā un pēc flautista Mihaela Fausta lūguma komponētais Maurisio Kagela „Koncerts”. Koncertā tiks atskaņoti arī impresionisma pārstāvju skaņdarbi – Morisa Ravēla „Kuperēna kaps” un Kloda Debisī „Sakrālā un laicīgā deja”.

Arfiste Marija Grāfa par sadarbību ar Mihaelu Faustu saka: „Kopā ar Mihaelu Faustu vairākas reizes esam kopā spēlējuši Volfganga Amadeja Mocarta koncertu. Šoreiz es ļoti gaidu koncertu Rīgā, lai atkal spēlētu šo skaņdarbu kopā ar viņu un man vēl neiepazīto orķestri „Sinfonietta Rīga”.”

Marija Grāfa (Maria Graf) arfas spēli apguvusi Minhenē un Parīzē. Kopš 1980. gadu vidus, turpat desmit gadu garumā viņa bijusi leģendāro Berlīnes Filharmoniķu pirmā arfa. Līdzās tam spožus panākumus guvusi gan kā kamermūziķe, gan soliste, sadarbojoties ar tādiem Eiropas labākajiem orķestriem kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Berlīnes Filharmoniķi, Drēzdenes Staatskapelle u.c. Māksliniece ir biežs viesis festivālos Zalcburgā, Berlīnē un Lokenhauzā. Līdzās koncertdarbībai Marija Grāfa regulāri piedalās ierakstos. Kopš 1997. gada viņa ir profesore Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolā.

Mihaels Fausts (Michael Faust) studējis flautas spēli dzimtajā Ķelnē, vēlāk Hamburgā un Bāzelē. Viņa orķestra mūziķa karjera iesākās 20 gadu vecumā, kad Mihaels Fausts kļuva par Romas „Orchestra di Santa Cecilia” solo flautistu, tam sekoja darbs Minhenes Filharmoniķos, bet kopš 1988. gada viņš ir „WDR Sinfonieorchester Köln” solo flautists. Līdzās darbam orķestrī Mihaelam Faustam veidojusies arī ievērības cienīga solo karjera. Viņa repertuāra diapazons ir daudzveidīgs, ietverot gan flautas literatūras klasiskos paraugus, gan mūsdienu mūziku un speciāli viņam rakstītus skaņdarbus. Mihaels Fausts pievērsies arī pedagoga darbam. Viņš ir profesors Diseldorfas Mūzikas augstskolā, kā arī pasniedz meistarklases visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Sakarā ar šo notikumu mediji tiek aicināti uz preses konferenci ceturtdien, 23. aprīlī pl. 11:00 Gētes institūtā Rīgā. Preses konferencē piedalīsies solisti Marija Grāfa un Mihaels Fausts, „Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē un Gētes institūta Rīgā direktors Ulrihs Everdings.

Jāpiebilst, ka šī gada pavasarī orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas dibināts 2006. gadā, saņēma savu otro nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2008 nominācijā par izcilu interpretāciju, kas izskanēja Jaunās Mūzikas festivāla „Arēna” atklāšanas koncertā kopā ar diriģentu un obojistu Heincu Holligeru. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV