Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

LNSO čelliste Lolita Lilje ielūdz uz jubilejas koncertiem

Inguna Upīte, 27.04.2009. 12:03

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čelliste Lolita Lilje, atzīmējot savu nozīmīgo dzīves jubileju, aicina uz koncertiem Rīgas Domā 1. maijā un Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē 6. maijā.
LNSO čelliste Lolita Lilje ielūdz uz jubilejas koncertiem

Koncertā Rīgas Domā 1. maijā plkst. 19:00 L.Lilje muzicēs kopā ar savu māsu - ērģelnieci Ligitu Sneibi. Māsas Lolita un Ligita kopā muzicējušas jau kopš studiju laikiem Jāz.Mediņa mūzikas vidusskolā. Koncerts Rīgas Domā ir iecerēts kā atskaites punkts par līdz šim padarīto un kā vēlme iet tālāk un atklāt aizvien jaunas iespējas, vienojot un pretstatot šos divus tik dažādos mūzikas instrumentus – čellu un ērģeles. Šajā koncertā tiks atskaņota tikai latviešu un zviedru komponistu mūzika (Alfr.Kalniņa, L.Sneibes, R.Dubras, L.E.Lašona, H.Sundīna skaņdarbi), jo L.Sneibe jau ilgus gadus dzīvo Zviedrijā, savukārt L.Lilje katru gadu uzstājas Zviedrijā un koncertu publiku iepazīstina ar latviešu mūziku. Biļetes uz koncertu pieejamas Rīgas Doma kasē.

Savukārt koncertā Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē 6. maijā plkst. 19:00 čelliste uzstāsies kopā ar mūziķiem, ar kuriem dažādos dzīves posmos ir izveidojusies ļoti veiksmīga profesionālā sadarbība. Ar pianisti Venetu Miķelsoni jubilāre sadarbojas jau kopš studiju gadiem, kad kopā muzicēts konkursos un sasniegti pirmie panākumi, ar čellisti Dianu Ozoliņu L.Lilje izveidojusi duetu un spēlē kopā, kopš abas studējušas Maskavas konservatorijā, pirms vairākiem gadiem mūziķes ierakstījušas albumu „Negaidīta atklāsme”, abas čellistes ir kolēģes arī Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. Vijolniece Inese Milzarāja un pianists Jānis Maļeckis ir L.Liljes darba biedri Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (L.Lilje ir ilustratore Kameransambļa un klavierpavadījuma katedrā), koncertā piedalīsies arī pianists Jānis Zilbers, L.Liljes dēls – čellists Kristaps Bergs, kurš pašlaik dzīvo Vīnē un mācās Mūzikas un tēlotājmākslas universitātē, un zviedru flautists Hokans Sundīns. Šajā koncertā skanēs vienkārši, skaisti un viegli uztverami skaņdarbi, kuri sniegs pozitīvas emocijas un labu garastāvokli – programmā E.Grīga, R.Šūmaņa, I.Stravinska, A.Hačaturjana, B.Martinu, P.Plakida, T.Sigurbjornsona, Dž.K.Menoti mūzika. Biļetes uz koncertu var iegādāties Rīgas Latviešu biedrības namā.

L.Lilje atzīst, ka jaunībā viņai ļoti patika spēlēt laikmetīgu mūziku, tagad māksliniecei tuvi ir romantisma skaņdarbi. Tai pat laikā čelliste norāda: „Uzskatu, ka katrā koncertā nepieciešams atskaņot ko vēl nedzirdētu. Koncertā Rīgas Domā tas būs H.Sundīna skaņdarba, kas veltīts īpaši šim pasākumam, pasaules pirmatskaņojums, bet Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē – Dž.K.Menoti Svīta diviem čelliem un klavierēm, kas pirmo reizi tiks atskaņota Latvijā.”

Jautāta par to, kas čellistei īpaši patīk savā profesionālajā jomā, L.Lilje atzīst: „Man patīk pats koncertu gatavošanas process, darbs pie koncertprogrammu izveides, spēlējot ļoti dažādu mūziku, daudzie interesantie mēģinājumi un šo lielo notikumu – koncertu gaidas. Tie ir mani īstie svētki!”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV