Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Kino „Rīga” notiks „La Scala” operas uzvedums „Dons Karloss”

Olga Savina, 05.05.2009. 16:45

11. maijā plkst. 19:00 uz kino „Rīga” lielā ekrāna skatītājiem tiek piedāvāta iespēja baudīt brīnišķīgās Džuzepe Verdi operas „Dons Karloss” tiešraides ierakstu. Ar šo „Grand Opera” versiju oficiāli tika atklāta 2008. – 2009. gada „La Scala” operas sezona.
Kino „Rīga” notiks „La Scala” operas uzvedums „Dons Karloss”

“Dons Karloss”, iespējams, ir visspraigākais, dziļākais, bagātīgākais un meistarīgākais Džuzepes Verdi vēlīnā posma darbs, plašs un monumentāls visa “verdiskā” apkopojums. Operas sižets balstīts Karlosa – Astūrijas prinča dzīves pretrunās, kad saskaņā ar miera līgumu, kas izbeidza Itālijas karu (1551–1559) starp Hābsburgu un Valuā dinastijām, viņa saderinātā Elizabete Valuā tiek izprecināta viņa tēvam, Spānijas karalim Filipam II.

„La Scala” savai sezonas atklāšanas operai ir izveidojusi satriecošu talantu komandu. Diriģents Daniele Gati (Daniele Gatti) saņēmis atzinību Vīnes Valsts operā par vācu repertuāra meistardarbiem, aicināts pievienoties Vīnes filharmonijas cienījamo diriģentu pulkam un 2008. gadā atklāja Vāgnera festivālu Baireitā ar “Parsifālu”.

Filipa II lomā Feručio Furlaneto (Ferruccio Furlanetto) – starptautisku slavu ieguvušais itāļu bass un skatuves stājas meistars. Florenca Čedolinsa (Fiorenza Cedolins), Itālijas vispieprasītākais soprāns, 1996. gada Lučāno Pavaroti vokālistu konkursa uzvarētāja, kura kopš tā laika uzstājusies kopā ar pasaulslaveniem diriģentiem un dziedātājiem, attēlos Elizabeti de Valuā. Titullomā – Stjuarts Neils (Stuart Neill), viens no svarīgākiem tenoriem klasiskās mūzikas pasaulē šobrīd. Slovāku baritona Dalibora Jenisa (Dalibor Jenis) izcilā muzikalitāte teicami atbilst Rodrigo lomai. Ansambli noslēdz amerikāniete Dolora Zajika (Dolora Zajick), pasaules vadošais dramatiskais Verdi mecosoprāns, kuru redzēsim vienā no savām raksturīgākajām lomām kā princesi Eboli.

Režisors un scenogrāfs ir jaunais Stefans Braunšveigs (Stephane Braunschweig), Francijas prestižā Strasbūras Nacionālā teātra galvenais režisors un jau daudzu atzītu operas izrāžu veidotājs. Stefans Lisnē (Stéphane Lissner), „La Scala” direktors un galvenais režisors, par S. Braunšveigu ir teicis: “Viņš ir jauns un ārkārtīgi jūtīgs režisors, kurš pazīst mūziku un iekļūst tieši operas kodolā un tās varoņu sirdīs”.

Biļetes nopērkamas kino „Rīga” un „Biļešu servisa” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Kinoteātra durvis būs atvērtas no plkst. 18:00. Darbosies kafejnīca.

Nākamais „La Scala” operas iestudējuma ieraksts paredzēts 10. jūnijā plkst. 19:00. Šoreiz tā būs Gaetāno Doniceti opera „Marija Stjuarte” pēc F. Šillera lugas motīviem, kas vēsta par Skotijas karalienes Marijas Stjuartes un viņas māsīcas karalienes Elizabetes I dzīvi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV