Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

LNSO nākamais galvenais diriģents Karels Marks Šišons izvēlējies sev asistentu

Inguna Upīte, 06.05.2009. 19:50

6.maijā Lielajā Ģildē notika diriģentu noklausīšanās, kurā Karels Marks Šišons, kurš no šī gada septembra būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs, izvēlējās sev asistentu – Dzintaru Jurgelaiti.
LNSO nākamais galvenais diriģents Karels Marks Šišons izvēlējies sev asistentu

K.M.Šišons asistenta izvēli pamato ar to, ka Dz.Jurgelaitis spēs sniegt to, kas šajā gadā orķestrim ir visvairāk nepieciešams, Dz.Jurgelaitis ir labākais, kurš varēs risināt orķestra uzlabot orķestra skanējumu un saliedēt orķestra sastāvu. Jāatzīmē, ka savu viedokli par labāko kandidātu izteica arī LNSO koncertmeistari, un viņu visu viedoklis bija vienots par to, ka asistentam ir jābūt tieši Dz.Jurgelaitim. K.M.Šišons: „Asistenta izvēle ir liels solis uz priekšu orķestrim. Tas ir kā turpinājums jau izdarītajam darbam. Esmu ļoti gandarīts, ka Dz.Jurgelaitis varēs pievienoties mūsu kolektīvam.”

6. maijā savas profesionālās spējas centās apliecināt diriģenti, kurus izvirzījis K.M.Šišons un Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Tādējādi LNSO un K.M. Šišons atbalsta mūziķu izaugsmes iespējas. Asistenta amata kandidāti stājās pie LNSO diriģenta pults, lai diriģētu uvertīru no J.Štrausa operetes „Sikspārnis” un L.van Bēthovena 7. simfoniju. Asistenta atlases laikā K.M.Šišons deva diriģentiem uzdevumus un novērtēja šo mūziķu profesionālās īpašības. Uz asistenta amatu pretendēja Valdis Butāns, Dzintars Jurgelaitis, Atvars Lakstīgala, Aigars Meri, Ainārs Rubiķis. Par labāko šo piecu dalībnieku konkurencē tika atzīts Dzintars Jurgelaitis.

Dzintars Jurgelaitis jau iepriekš ir sadarbojies ar LNSO un sagatavojis orķestri vairākām koncertprogrammām. Dz.Jurgelaitis izsaka pateicību par viņam doto iespēju un uzticību. Dz.Jurgelaitis: „Jau daudzus gadus esmu sekojis līdzi LNSO izaugsmei, un jāsaka, ka pēdējo piecu – desmit gadu laikā orķestris ļoti attīstījies. Orķestrim tagad var izvirzīt jaunas prasības, jo nav tādas mūzikas, ko LNSO nevarētu nospēlēt!”

LNSO valdes locekļa p.i. Ilze Paidere – Staķe stāsta: „Dz.Jurgelaitis būs K.M.Šišona asistents gadu, pēc tam notiks atkārtota asistenta izvēle, līdz ar to regulāri varēsim sekot līdzi, kādi jauni diriģenti ir pie Latvijas mūzikas apvāršņa. Esam iesākuši jaunu, produktīvu darbu, ko noteikti arī turpināsim.”

Dz.Jurgelaitis 1991. gadā absolvējis Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas fagota klasi pie Igora Veikmaņa, 1994. gadā - fagota klasi pie Jāņa Rangas. No 1991. līdz 1993. gadam papildinājies Dienvidu Metodistu universitātē (Southern Methodist University) Dallasā pie Vilfrēda Robertsa, kur ieguvis Brīvmākslinieka grādu atskaņotājmākslā. 2000. gadā JVLMA ieguvis maģistra grādu. No 1985. līdz 1996. gadam Dz.Jurgelaitis bijis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fagotu grupas mākslinieks, bet no 1996. gada - Liepājas Simfoniskā orķestra fagotu un koka pūšaminstrumentu grupas koncertmeistars. Tai pat laikā Dz.Jurgelaitis regulāri vada Liepājas Simfoniskā orķestra pūšaminstrumentu grupu darbus. Kopš 1996. gada Dzintars Jurgelaitis ir pedagogs Liepājas mūzikas vidusskolā, nereti vada skolas simfonisko orķestri. Uzstājies Zviedrijā, Malaizijā, Vācijā u. c., regulāri koncertē arī dažādos kameransambļu sastāvos. Ieguvis vērtējumu “Gada Liepājnieks –1998”.

Dz.Jurgelaitis regulāri organizē dažādus kamermūzikas projektus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV