Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Šodien notiek Eirovīzijas pirmais pusfināls

Ieviņa Ancena, 12.05.2009. 00:18

Šodien, 12. maijā, no plkst. 21:10 LTV1 tiešraidē būs skatāms Eiropas vērienīgākā izklaides notikuma – Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa pirmais pusfināls. To aizsāks tradicionālā LTV pārraide „Latvija, turam īkšķus”, kas skatītājus iepazīstinās ar visiem konkursa dalībniekiem, dziesmām, karstākajām ziņām no Maskavas.

Šodien, konkursa pirmajā pusfinālā, par iekļūšanu finālā sacentīsies (izlozes secībā) Montenegro, Čehijas Republika, Beļģija, Baltkrievija, Zviedrija, Armēnija, Andora, Šveice, Turcija, Izraēla, Bulgārija, Islande, Maķedonija, Rumānija, Somija, Portugāle, Malta un Bosnija-Hercegovina. Latvija par šiem dziedātājiem balsot nevarēs, jo Nolikums paredz, ka attiecīgā valsts balso tikai par to pusfinālu, kurā piedalās tās pārstāvis. Līdz ar to Latvijas skatītāji tiks aicināti balsot ceturtdien, 14. maijā, kad uz skatuves kāps Intars Busulis.

Lai gan Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau 53. gadu, jāatgādina, ka tikai kopš 2004. gada ieviests pusfinālu un fināla princips, bet pērn formātam pievienotas vēl jaunas nianses: katrā no diviem pusfināliem var piedalīties līdz 20 dalībvalstīm, bet finālā piedalās no katra pusfināla kvalificējušās 10 valstis plus vēl piecas valstis: Lielais Četrinieks (Francija, Lielbritānija, Spānija un Vācija), kā arī valsts, kura organizē konkursu. Šogad Eirovīzijas starptautiskajā konkursā piedalās 42 valstis, no kurām 18 redzēsim pirmajā pusfinālā, bet 19 – otrajā.

Lai gan finālistus (pa desmit no katra pusfināla) noteiks skatītāju balsojums, finālu pirmo reizi vērtēs dalīti: 50% balss tiesības piederēs skatītājiem, bet 50% - žūrijai. Izmaiņas balsojumā iniciējusi vēlme samazināt t.s. reģionālo balsojumu ietekmi, lai konkursam atkal piešķirtu profesionāla muzikāla konkursa statusu.

Tāpēc katrai no dalībvalstīm jāveido žūrija piecu cilvēku sastāvā. Tajā esošo personu vārdi netiek atklāti līdz pat fināla norises dienai. Žūrijas sastāvā jāiekļauj profesionāli komponisti, izpildītāji, producenti. Vecuma diapazons – neierobežots, tomēr viens aizliegums eksistē: neviens no žūrijas pārstāvjiem nedrīkst būt jebkā saistīts ar kādu no izpildītājiem vai dziesmu autoriem. Žūrijas darbu katrā valstī uzraudzīs neatkarīgs novērotājs – notārs, kas apstiprinās balsošanas procedūras godīgumu. Pēc tam šie rezultāti tiks nosūtīti uz EBU un apstiprināti.

Televīzijas skatītāji varēs balsot gan sūtot SMS, gan zvanot. Maksa par zvanu Latvijā - 30 santīmi.

Katras valsts pārstāvis, kam būs uzticēts paziņot rezultātus, darīs zināmus jau apvienotos – telefonbalsojuma un žūrijas balsojuma - rezultātus. Atbildīgie par balsojuma veiksmīgu norisi kopš 2004. gada kopumā ir EBU sadarbības partneris DIGAME. Procedūru uzrauga neatkarīga auditoru kompānija „Price Waterhouse Coopers”.

Eirovīzijas uzvarētājs saņems mākslinieka Šella Engmana (Kjell Engman) darināto stikla mikrofonu, bet valsts - augsto godu rīkot nākamā gada konkursu. Ņemot vērā Krievijas konkursa budžetu - 34 miljonus eiro, nākamajiem organizatoriem tas varētu būt visai nopietns pārbaudījums.

Katru konkursu pavada milzīga mediju interese. izveidoti neskaitāmi Eirovīzijas konkursa internetu portāli, bet konkursa oficiālā mājas lapa ir www.eurovision.tv. Pērn šo interneta vietni apmeklējuši vairāk kā 8,7 miljoni aktīvo apmeklētāju.

No 2008. gada konkursam ir arī savs sadarbības partneris - YouTube.com. Starp citu, konkursa norises dienās pērn tas bija sestais populārākais interneta medijs visā pasaulē.

2007. gadā konkursu visā pasaulē noskatījās vairāk nekā 90 miljoni skatītāju. 2008. gadā to skaits jau sasniedza 105 miljonus, bet telefonbalsošanas rezultātā tika reģistrētas 8,3 miljoni balsu. Ko rādīs 2009. gada reitingi un balsojuma apjoms?

Jau sākotnēji Maskavā notiekošā konkursa organizatori apliecināja, ka ir veselīgi ambiciozi, lai sarīkotu lielāko, skaistāko, vērienīgāko un visās citās nozīmēs vispārāko Eirovīzijas šovu. To apliecina gan budžets un tehniskais nodrošinājums, gan skatuves uzbūves ambiciozitāte. Konkursu personīgi pārrauga valsts augstākās amatpersonas. 9. maijā Arēnu apmeklēja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

Līdz pēdējam brīdim Krievija mēģinājusi piesaistīt pasaules līmeņa zvaigznes pasākuma vadīšanai. Tikai šonedēļ beidzot tika paziņoti īstie vadītāji: pusfinālus vadīs Krievijā un pasaulē pazīstamā modele Natālija Vodijanova un TV zvaigzne Aleksandrs Malahovs, bet finālu – Krievijā populārā dziedātāja Alsu un aktieris Ivans Urgants.

Gan abu pusfinālu, gan fināla atklāšanas ceremonijas tiek plānotas nepieredzēti grandiozas. To saturu organizatori tur lielā noslēpumā, bet jau šobrīd zināms, ka Dima Bilans sava priekšnesuma laikā lidos, bet katras valsts priekšnesuma laikā brīvprātīgie veidos attiecīgās valsts karoga simbolu.

Atgādinām, ka Eirovīzijas konkursa starptautiskais fināls Maskavā notiks no 12. līdz 16. maijam. Latvijas nacionālās atlases uzvarētājs Intars Busulis tajā piedalīsies, tikai un vienīgi pateicoties sponsoru - „Narvesen” un „Latvijas Krājbankas” sniegtajam atbalstam. Ar dziesmu „Probka” viņš ar trešo kārtas numuru uzstāsies otrajā pusfinālā 14. maijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV