Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Imants Daksis koncertēs Jaunajā Rīgas teātrī

Ļena Šmeļkova, 12.05.2009. 11:55

18. maijā plkst. 19:00 Jaunajā Rīgas teātrī Kultūras nama rīkoto pasākumu ietvaros notiks barda Imanta Dakša koncerts.
Imants Daksis koncertēs Jaunajā Rīgas teātrī

Koncerta repertuārs būs ļoti plašs un dažāds, kā parasti, gaidāmi arī jauno dziesmu pirmatskaņojumi. Ieeja par ziedojumiem.

Imants Daksis ir mūziķis, rakstnieks, ideju ģenerators, kā arī tiek uzskatīts par jauna žanra - kliedzošā folka pārstāvi. Ļoti ražīgs mūziķis, kurš sacerējis ap 300 dziesmu, turklāt dziesmu stilistika ir tik plaša, ka viņa daiļrades cienītājs var būt gan intelektuāli prasīgs mākslas baudītājs, gan enerģisks jaunietis, gan arī ne tik jauna gadagājuma cilvēks. Katrs var atrast kaut ko sev. Vienam tuvāki ir ārkārtīgi ekspresīvie opusi, citam - vienkāršās, sirsnīgās balādes.

Vēl kādu visvairāk aizrauj Imanta savrupā, kosmiskā dzeja savienojumā ar skanīgo svilpošanu. Imants viennozīmīgi ir viens no vislabākajiem svilpotājiem Latvijā.
    
Attiecībā uz mūziku, to var raksturot gan kā ļoti melodisku un skanīgu, izteiksmes manierē oriģinālu, gan kā enerģiju virpinošu(Imanta apzīmējums). Turklāt atziņa, ka dziesma nepieder, ļauj Imantam būt radoši aktīvam un impulsīvam, dažādiem eksperimentiem atvērtam, no klasiskā dziesminieka dažkārt uz skatuves pārtopot pat par rīkles balsī dziedošu šamani.

Sadarbībā ar kultūras menedžmenta centru Lauska, Imants ir izdevis trīs albumus, taču dažādu pašu spēkiem nelielās tirāžās izdotu albumu skaits ir krietni vien lielāks. Taustāmā veidā pagaidām oficiālais izdoto albumu skaits ir 12 gab. Savus albumus viņš dēvē par minigrāmatiņām, kurās vienlīdz svarīgs ir teksts, mūzika un fiksācija jeb konkrētais skaņu ieraksts. Turklāt Imants ir sadarbojies gan ar tautas mūziķiem, gan elektroniskās un eksperimentālās mūzikas lietpratējiem, neaizmirstot, protams, vienpatīgo muzicēšanu akustiskās ģitāras pavadījumā, tādējādi padarot katras minigrāmatiņas skanējumu neatkārtojamu.

Nenoliedzami Imanta koncerthīti jeb koncertos pieprasītas dziesmas ir: Spoks, Putnubiedēklis (izpilda arī grupa Tumors), Elpo, bērns!, Dziesma par krāniņiem un sirsniņām (izpilda arī dziedātājs Dons), Apziņas mijkrēslī dziļā pamostas bezgalība (dziesma iekļauta Klāsa Vāveres sastādītajās Latviešu šūpuļdziesmās, bet frāze „Tavas dzīves ievārījums” kļuvusi par šīs šūpuļdziesmu sērijas apakšnosaukumu), Esība smaržo (populāra radio dziesma, tautā mīļi dēvēta par Bitīti, - ar šo dziesmu Imants sevi pieteica plašākam klausītāju lokam, uzstājoties televīzijā), Pļavā, Pasaules gaisma, Tu atveries, kā arī visu laiku visekspresīvākā dziesma latviešu valodā, kas uzskatāmi atspoguļo Imanta sliekšanos skatuves dramaturģijas virzienā (arī dziesmās arvien vairāk jaušams dramaturģisks vēriens)- Saviem bērniem dodiet brīvu sāpi! un virkne citu...

Imanta Dakša albumi „Elpo, bērns!”, „Mežs ieiet sevī” un „Tu esi dziļa”(erotiskas dziesmiņas)ir bijuši nominēti Lielajai Mūzikas Gada balvai kā labākie tautas mūzikas un alternatīvās mūzikas ieraksti!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV