Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris koncertē Ventspilī „Jūras vārtos”

Rinta Bružēvica, 19.05.2009. 15:20

30. maijā plkst 18:00 VSIA „ Latvijas Koncerti” piedāvā klausītājiem izbaudīt nule kā restaurētā Ventspils teātra nama  “Jūras vārti” akustiku un mājīgumu, klausoties Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un spožā krievu pianista Antona Ļahovska saspēli pasaulē pazīstamā zviedru diriģenta Ūlas Rudnera vadībā.
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris koncertē Ventspilī „Jūras vārtos”

Koncerta programmā dzirkstīs Jonannesa Brāmsa un Antonīna Dvoržāka etniskos avotos smeltās ungāru un slāvu dejas, kā arī Rosīni operas “Vilhelms Tells” uzmundrinošā uvertīra un Žaka Ofenbaha operetes “Orfejs pazemē” leģendārās taktis. Programmas lielsvara opuss būs Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts.

Jaunais krievu pianists Antons Ļahovskis Latvijas mūzikas cienītājus pirmoreiz pārsteidza un sajūsmināja, iegūstot Grand Prix Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā 2008. gada rudenī. Pēc tam Antonu Latvijā dzirdējām janvārī, ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri spoži atskaņojam Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu, kā arī Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā marta sākumā žilbinoši virpinām Paganīni – Lista virtuozo La campanella. Savukārt šī gada Liepājas pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā Antons Ļahovskis izcili interpretēja Lista Pirmo klavierkoncertu. Jaunais krievu pianists ir gan dabas mātes apbalvots, gan mērķtiecīgā darbā muzikālās dāvanas izkopis spožs talants, kura priekšnesumā līdzīgās daļās saklausāms kvēls aizrautīgums un rūpīgi apsvērts intelektuāls ieguldījums. Antons Ļahovskis mācījies Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas Valsts konservatorijas mūzikas skolā sevišķi apdāvinātiem bērniem, pēc tam konservatorijā pie Aleksandra Sandlera. No 2001. līdz 2004. gadam studējis Trīsvienības mūzikas koledžā Londonā pie Džona Bingema. Maģistra grādu ieguvis Londonas Rātsnama mūzikas un drāmas skolā, kur patlaban turpina mācības pie Džoenas Hevilas.
Ūla Rudners sācis muzikālo karjeru kā vijolnieks, kļūstot par Paganīni konkursa Dženovā laureātu, Šāndora Vēga asistentu un koncertmeistaru tādos orķestros kā Camerata Salzburg, Vīnes Tautas operas orķestris un Vīnes simfoniskais orķestris. 1995. gadā dibinājis orķestri Philharmonia Wien. No 2001. līdz 2003. gadam bija Tasmānijas simfoniskā orķestra galvenais diriģents, kopš 2003./2004. gada sezonas strādā ar Haidna orķestri Bozenā. Jau divdesmit gadu ilgst Ūlas Rudnera sadarbība ar dažādiem Austrālijas orķestriem. Arī Skandināvijā viņš ir labi pazīstams un vienmēr gaidīts mākslinieks, kas stājies pie Gēteborgas simfoniskā, Zviedrijas Radio simfoniskā, Oslo filharmoniskā un citu orķestru diriģenta pults.  Atzīts opermūzikas diriģents, kura vadībā skanējušas izrādes Vīnes Tautas operā, kā arī Austrālijā, Zviedrijā un Itālijā, toskait tādi iestudējumi kā Mocarta “Figaro kāzas”, “Burvju flauta”, “Idomenejs”, “Tita žēlsirdība”, Bēthovena “Fidēlio”, Verdi La traviata un “Trubadūrs”, kā arī Ofenbaha, J. Štrausa, Lehāra un Kālmāna operetes. Ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri sadarbojas kopš 2007./2008. gada sezonas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV