Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

“Meistars un Margarita” Liepājas Simfoniskā orķestra lasījumā

Gundars Venens, 19.05.2009. 19:39

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) koncertsezonu noslēgs ar literāri muzikālu vakaru „Meistars un Margarita”. Kopā ar aktieri Ivaru Lūsi to ietsudējusi LSO diriģente Laura Staša.

22. maijā pl. 19.00 Graudu ielas koncertzālē klausītājus gaida literāri muzikāls vakars „Meistars un Margarita”. Mihaila Bulgakova romāna nosaukuma izmantošana nav nejauša. Izvēlētā mūzika gan tieši, gan netieši sasauksies ar šo literāro darbu.

Diriģenti Lauru Stašu uzrunāja ne tikai spilgtie romāna personāži un situācijas, bet arī daudzās atsauces uz konkrētiem mūzikas darbiem Čaikovska Polonēzi, Šūberta mūziku u.c.

„O, trīskārt romantiskais meistar, vai tiešām jūs negribat kopā ar savu draudzeni dienā staigāt zem plaukstošiem ķiršiem, bet vakarā klausīties Šūberta mūziku?”

Nācās arī padomāt, kādu mūziku izmantot citu spilgtāko romāna mirkļu ilustrācijai. Piemēram, Sātana ballei loģiski šķitis izvēlēties M. Musorgska darbu „Nakts kailajā kalnā”, kurā komponists attēlojis raganu sabatu. Savukārt mīlestības ainai, kurā Meistars satiek Margaritu skanēs bulgāru komponista Krasimira Kjurčijska Adagio. Ar šo skaņdarbu Lauru Stašu Starptautiskajā Pianisma zvaigžņu festivālā iepazīstināja pianiste no Bulgārijas Milena Mollova.

Skanēs arī divi pirmatskaņojumi, ko speciāli uzvedumam rakstījuši jaunie latviešu komponisti Mārīte Dombrovska un Jēkabs Nīmanis. 

Fragmnetus no romāna lasīs aktieris Ivars Lūsis. 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV