Pirmdiena, 23.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Vanda, Veneranda, Venija;

Liepājas Simfoniskais orķerstris aizvadījis panākumiem bagātu koncertsezonu

Gundars Venens, 02.06.2009. 15:29

Ar literāri muzikālu kompozīciju MEISTARS UN MARGARITA Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) noslēdza panākumiem bagātu koncertsezonu.
Liepājas Simfoniskais orķerstris aizvadījis panākumiem bagātu koncertsezonu

CD Romualda Kalsona INSTRUMENTĀLIE KONCERTI apbalvots ar Latvijas Mūzikas ierakstu kompāniju GADA BALVU. Šovasar darbs pie mūzikas ierakstiem turpināsies.

2008/2009. gada koncertsezona LSO bijusi notikumiem un panākumiem bagāta. Augsti novērtēts LSO ierakstītais kompaktdisks Romualda Kalsona instrumentālie koncerti, kas apbalvots ar Mūzikas ierakstu kompāniju GADA BALVU.
Jau pirmajā aizvadītās sezonas koncertā, kas 2008. gada septembrī skanēja Rīgā un Liepājā, orķestris demonstrēja atzīstamu spēles tehniku un emocionalitāti. To savās recenzijās pasvītroja mūzikas kritiķi. Gandarīts par nedēļas laikā paveikto bija arī viesdiriģents Pjērs Džordžio Morandi, kas klausītājiem piedāvāja itāļu opermūzikas programmu.

Lieliskais sezonas iezīmēja arī vairākas radošas veiksmes. Viena no tām – Gustava Mālera 8. simfonijas atskaņojums kā veltījums Latvijas REPUBLIKAS 90-gadei. Grandiozais projekts tika nominēts LIELAJAI MŪZIKAS BALVAI. Imanta Rešņa diriģenta žestam sekoja vairāk kā 600 izpildītāju, bet skatītāju tūkstoši sporta manēžā ARĒNA liecināja, ka vērienīgs mūzikas projekts laikā un vietā var izvērsties par kultūras notikumu. To īstenoja LATVIJAS KONCERTI, kam ar LSO izveidojusies mērķtiecīga un abpusēji bagātinoša sadarbība. Pateicoties tai, klausītāji Daugavpilī un Rēzeknē dzirdēja vienu no LSO intriģējošākajām programmām „UMURKUMURS”. Ar VAK Latvija iestudēta MESSIĀNA simtgadei veltīta koncertprogramma, bet aizvadītajās Lieldienās neaizmirstamu garīgo pacēlumu izdevās sasniegt koncertos Ventspilī un Rīgā, atskaņojot Mocarta Rekviemu kopā ar Latvijas Radio kori un starptautiski atzītiem solistiem. Neaizmirstama bija atkal tikšanās ar izcilo britu pianistu Ronanu O’ Horu Jāz. Vītola Starptautiskā pianistu konkursa atklāšanas koncertā. Pirmo reizi R. O’ Horu orķestris iepazina Pianisma Zvaigžņu festivālā. 

Klausītāju atzinību baudīja LSO jaunais koncertu cikls „Ziemas laika noskaņām”. Četri atšķirīgi koncerti skanēja Liepājas Teātrī, Liepājas latviešu biedrības namā un orķestra koncertzālē, piedaloties arī viesdiriģentiem Aleksandram Viļumanim un Peteram Saulam no Igaunijas, kā arī vijolniekam no Austrijas Mario Hosenam. Vivaldi un Pjacollas GADALIAKI, Ziemassvētku mūzika un populāras pasaules melodijas – tik plašs bija programmu spektrs. Imants Resnis šo koncertu sēriju atklāja ar Mālera 3. Simfoniju, līdz ar to pielikdams punktu, jeb iespējams, daudzpunktu Mālera daiļrades izpētei, jo 2008. gads priekš LSO un Imanta Rešņa bija Mālera gads, kad tika atskaņotas 1., 2., 3. un 8. dižā austriešu komponista simfonijas.

Orķestra direktore Vija Feldmane, vērtējot aizvadīto sezonu atzina, ka lepojas ar orķestra meistarības izaugsmi. Īpaši viņa akcentēja koka pūšamo instrumentu grupas perfekto spēli un stila izjūtu.

Ar viesdiriģentu Toruda Viguma un Sezario Koštas viesošanos orķestris bagātināja savu repertuāru ar mazāk zināmiem opusiem Portugāļu, spāņu, norvēģu mūzikā. Īpaši sekmīga izveidojusies sadarbība ar Norvēģijas Karalistes vēstniecību Latvijā. Ar tās atbalstu koncerts Norvēģijas skarbais šarms izskanēja Liepājā un Ogrē.

Jaunas vēsmas skārušas koncertciklu skolu jaunatnei. To sagatavošanā pieaicināti viesdiriģenti Andris Vecumnieks, Viesturs Gailis un Atvars Lakstīgala. Katrā no koncertiem aplūkoti atšķirīgi mūzikas žanri. Šie koncerti tika piedāvāti arī kā īpašs ģimeņu pasākums sestdienu pusdienlaikā un guva skatītāju atsaucību.

Tradicionāli spilgta izvērtās Starptautiskā Pianisma Zvaigžņu festivāla nedēļa ar pieciem simfoniskiem un trim solo koncertiem. Koncerts Bēthovens un Mūza, kā arī benefices koncerts Lielajā Ģildē bija jo gaidīti un kupli apmeklēti. Tajos Imants Resnis ar sev tuviem māksliniekiem – pianistēm Mūzu Rubackīti, Elīnu Bērtiņu, čellisti Kristīni Blaumani, vijolnieku Daisinu Kasimoto un VAK Latvija atzīmēja savu dzīves jubileju.

Aizvadītajā sezonā orķestrī viesojušies vairāki izcili mūziķi: diriģents Tadeušs Voicehovskis, mecosoprāns Tičīna Vona, vijolnieces Vineta Sareika, Ragnhilde Hemsinga, Paula Šūmane u.c.

Pirms vasaras atvaļinājuma orķestris tradicionāli strādā pie jauniem skaņu ierakstiem. Šogad, sadarbojoties ar igauņu kompāniju, turpināsies darbs pie Fridriha Bruka daiļrades popularizēšanas, ierakstot komponista 8. un 9. simfoniju.

Interesi raisa Imanta Kalniņa 4. simfonijas plānotais ieraksts. Neskatoties uz to, ka LSO pirmo reizi šo simfonisko darbu fiksējis pirms desmit gadiem, jaunais ieraksts ar solisti Ievu Paršu sola ieintriģēt latviešu simfoniskās mūzikas mīļotājus un kolekcionārus.

Jaunajā koncertsezonā LSO galvenā viesdiriģenta statusā darbu sāks Berlīnes Simfoniķu mākslinieciskais vadītājs Liors Šambadāls. Viņš sezonā paredzējis sagatavot četrus koncertus. Bet sezonas atklāšana paredzēta 18. septembrī ar māksliniecisko vadītāju Imantu Resni un soprānu Ingridu Kaizerfeldi no Austrijas, atskaņojot R. Štrausa un J. Mediņa mūziku. 
 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV