Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Rīgas Latviešu biedrībā muzicēs koris “Junges Vokalensemble Hannover” no Vācijas un “Austrums”

Zinta Gugane, 29.06.2009. 12:57

Otrdien, 7. jūlijā plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē kora mūzikas koncertā tiksies koris “Junges Vokalensemble Hannover” no Vācijas un Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris “Austrums”. Koris “Junges Vokalensemble Hannover” diriģenta prof. Klausa-Jirgena Ecolda (Prof. Klaus-Jürgen Etzold) vadībā atskaņos garīgo un laikmetīgo kormūziku. Savukārt, koris “Austrums” diriģenta Ārija Šķepasta vadībā izpildīs Pētera Vaska, Svena Dāvida Sandstrēma un Filipa Glāsa skaņdarbus.
Rīgas Latviešu biedrībā muzicēs koris “Junges Vokalensemble Hannover” no Vācijas un “Austrums”

Kori “Junges Vokalensemble Hannover” 1981. gadā dibinājis prof. Klauss- Jirgens Ecolds. Korī dzied 50 dziedātāji ar bagātīgu kordziedāšanas pieredzi.

Līdzās 15. līdz 21. gadsimta laicīgajai un garīgajai a cappella mūzikai koris izpilda arī mesas, oratorijas un pasijas. Viens no kora darbības virzieniem ir nepazīstama 20. gadsimta a cappella literatūra, tostarp arī laikmetīgās mūzikas pirmatskaņojumi. Kora repertuāra daudzveidību papildina arī citu tautu mūzika.     Savas pastāvēšanas laikā koris ir ierakstījis sešus kompaktdiskus. Kopš 1988. gada kā vieskoris tas regulāri piedalās dažādos Ziemeļvācijas radio projektos. Koris ir viens no tiem nedaudzajiem koriem Vācijā, kas vadošo koru apvienību un diriģentu uzdevumā piedalās radošajās darbnīcās un meistarklasēs.

Būtiska kora dzīves sastāvdaļa ir regulāri koncerti Vācijā un daudzi ārvalstu koncertceļojumi. Apmaiņā ar citiem koriem un piedaloties konkursos un festivālos, kora dalībniekiem ir iespēja iepazīt jaunus muzikālos sacerējumus un interesantus korus, piedalīties Vācijas koru tradīciju kopšanā. Līdzās neskaitāmajiem koncertbraucieniem pa Eiropu koris viesojies arī Ēģiptē, Izraēlā, Meksikā un Venecuēlā. Pēc 2009. gada koncertturnejas Baltijas valstīs koris 2010. gadā ielūgts viesoties Madagaskarā.

Koris saņēmis dažādus apbalvojumus starptautiskos koru konkursos, tostarp arī 1. vietu un Folkloras balvu starptautiskajā habaneras un polifonijas konkursā 2006. gadā Spānijā, 2. godalgu starptautiskajā koru festivālā Julio Villarroel 2008. gadā Venecuēlā un godalga par 3. vietu slavenajā Starptautiskajā radiokonkursā Let the poeples sing 2007. gadā, kas ir viens no lielākajiem kora sasniegumiem.

Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris “Austrums” dibināts 1987. gadā, un kopš pirmsākumiem tā mākslinieciskais vadītājs ir Ārijs Šķepasts. Kolektīva pamatsastāvā ir 35 dziedātāji vecumā no 16 – 45 gadiem.

“Austrums” regulāri piedalās konkursos un festivālos, sniedz koncertus daudzās Latvijas pilsētās, dziedot baznīcās, mūzikas skolās un kultūras centros. Kamerkoris savās koncertprogrammās iekļauj dažādu stilu skaņdarbus, īpaši pievēršoties baroka mūzikai, latviešu kormūzikas klasikai, 20.gs. mūzikai un latviešu tautasdziesmu apdarēm. Repertuāra izvēlē aktīvi iesaistās arī paši kora dziedātāji.

Par “Austruma” zīmolu kļuvuši Ā. Šķepasta emocionāli ekspresīvo aranžējumu un orģināldziesmu atskaņojumi, kas nereti pārsteidz publiku ar neparastiem izteiksmes līdzekļiem - dabas skaņām un netradicionāliem instrumentiem. Vairāki kora muzikālie projekti ir pārtapuši ikgadējās tradīcijās.

“Austrumu” raksturo apņēmība un izaicinājuma meklējumi, kas tiek īstenoti, piedaloties prestižos konkursos un festivālos Latvijā un ārzemēs, kuros koris bieži saņēmis augstāko novērtējumu. 2008.gadā amatierkoru konkursā Koru kari kamerkoris "Austrums" tika atzīts par otro labāko jaukto kori Latvijā.

Pēdējo gadu ievērojamākie sasniegumi: 2. vieta XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku koru karos (2008); Publikas simpātiju balva 44. starptautiskajā koru konkursā Špitālā pie Dravas (Austrija, 2007); 2. vieta un speciālbalva par labāko mūsdienu mūzikas atskaņojumu 11. starptautiskajā koru festivālā un konkursā Neuchâtel International Choral Festival 2006 Noišatelē (Šveice, 2006); Grand Prix un Zelta balvas tautas mūzikas un garīgās mūzikas programmās 3. starptautiskajā kamerkoru konkursā Tonen 200’ Monsterē (Nīderlande, 2004).

Koncertu rīko Rīgas Latviešu biedrība sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā un Vācijas Ārlietu ministriju. Biļetes, kuru cena Ls 2, iepriekšpārdošanā var iegādāties Rīgas Latviešu biedrības grāmatu galdā vai stundu pirms koncerta. Pensionāriem, studentiem un skolēniem ieejas maksa Ls 1.

Uzziņas par RLB informatīvo tālruni: 67222932, e-adrese: zinta.rlb@apollo.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV