Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Dziesminieks Sovvaļnīks izdevis dziesmu albumu ar latgaliešu dzejas rindām

Aivars Līpenītis, 10.07.2009. 12:06

Jūlija sākumā pie klausītājiem nonācis latgaliešu dziesminieka Sovvaļnīka debijas albums "Sūpluok", kas atšķiras ne tikai ar oriģināliem un spēcīgiem latgaliešu dzejas tekstiem un to muzikālo aranžiju, bet arī ar tajā atrodamiem video stāstiem par mūzikas tekstu autoriem.
Dziesminieks Sovvaļnīks izdevis dziesmu albumu ar latgaliešu dzejas rindām

1.jūlijā Rakstniecības, teātra un mākslas muzeja Bērnu istabā bija sanākuši Sovvaļnīka draugi un kolēģi, plaši pārstāvot filologu saimi. Zīmīgs datums – 1.jūlijs kā robeža jaunievēlētām valdībām, gadam, kas zina, varbūt arī jaunai tradīcijai. Vēl kādu laiku atpakaļ 1.jūlijs saistījās ar Imantdienām un intelektuālās mūzikas pasākumiem kaut kur Vidzemē, pēc Sovvaļnīka diska iznākšanas var izteikt provocējošu domu par to, ka arī Latgalē varbūt, piemēram, Ingardienas (mūzikas autors un izpildītājs ir Ingars Gusāns – grupas Borowa Mc dalībnieks, filoloģijas doktors). Tajā pat laikā, tikai citā vietā un citā mūzikas amplitūdā.

Prezentācijas dalībnieki varēja ne tikai baudīt akustisko ģitāru spēli autora un viņa drauga Jaroslava izpildījumā, skatīties videostāstus, bet arī pajautāt pašam projekta autoram visu, ko sirds kāroja zināt. Saruna izraisījās par tālākiem plāniem, dzejas un mūzikas kopsakarībām. Kāds klausītājs gribēja pārliecināties, vai Valentina Lukaševiča teksti tik tiešām ir tik muzikāli, jo tie dominē diskā. Cits mēģināja vilkt paralēles starp Sovvaļnīku un Sedmenu (Ingara iesauka un pseidonīms grupā Borowa Mc) un saīsinājumu SS, tomēr Sovvaļnīks pārliecināja, ka kopsakars tur nav meklējams. Sanākušie varēja arī pārbaudīt savu lasītprasmi latgaliski. Labi vārdi, ziedi, patīkamas emocijas un sirsnīgas sarunas. Tie, kas nebija klāt, meklējiet Sovvaļnīka disku "Sūpluok" DEPO, K-RAUTA, RIMI u.c. veikalos visā Latvijā vai gaidiet prezentāciju Šķaunē (Krāslavas rajons) 12.septembrī un Rēzeknē 16.oktobrī. Dziesmu digitālās versijas – www.Platforma.lv un www.DoReMi.lv.

"Sūpluok" ir 10 latgaliešu dzejnieku (V.Lukaševiča, L.Rundānes, O.Seiksta, M.Andžānes) teksti ar Sovvaļnīka mūziku, kā arī 4 video stāsti par autoriem un viņu pasaules skatījumu. Paldies visiem, kas atbalstīja diska izdošanu, īpaši finansiāliem atbalstītājiem – Latgales reģiona attīstības aģentūrai, uzņēmējam A.Linužam, S.Gorsvāna ziedojumam un RA filoloģijas katedrai.

Foto: Aivars Līpenītis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV