Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Notiks koncertcikla “Liepājas ērģeļu vasara” otrais koncerts

Irita Kalēja, 28.07.2009. 11:22

Piektdien, 31.jūlijā plkst. 19.00 Liepājas Lutera evanģēliski luteriskā baznīcā notiks koncertcikla “Liepājas ērģeļu vasara” otrais koncerts “Katram savs Bahs”. Tajā piedalīsies ērģelnieks Roberts Hansons (Rīga).

Ar Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu šajā vasarā klasiskās mūzikas cienītājiem ir unikāla iespēja izbaudīt četru ērģelnieku priekšnesumu. Pirmajā koncertcikla koncertā ērģelniece Līga Pūķe un vijolniece Iveta Dejus koncerta apmeklētājus iepriecināja ar seno mūziku un tādu Liepājā nedzirdētu instrumentu kā ērģelpozitīvs un baroka vijole. Savukārt ērģelnieks Roberts Hansons priecēs visos tos, kam tuva Johana Sebastiana Baha mūzika, jo visa koncerta programma balstīta uz vācu polifonijas meistara gara darbiem. Tajā, bez korāļa prelūdijām “Nun komm, der Heiden Heiland” (Nāc, Tu, ļaužu Pestītāj) un “Vater unser im Himmelreich” (Mūsu Tēvs debesīs), skanēs arī Prelūdija un fūga do minorā, Fantāzija Sol mažorā un Koncerts re minorā (Vivaldi – Bahs).

Roberts Hansons 1995. gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Tālivalža Dekšņa ērģeļu klasi, bet 2009. gadā maģistrantūru. Piedalījies meistarklasēs, kuras snieguši tādi pasaules izcilākie ērģelnieki, kā Leo Krēmers (Leo Krämer), Ēvalds Koimans (Ewald Kooiman), Ludgers Lomans (Ludger Lohmann), Tons Kopmans (Ton Koopman), Mesiāna skolnieks Hanss Ūla Eriksons (Hans Ola Ericsson) Džons Laukviks (Jon Laukvik) un citi. Ērģelnieks aktīvi koncertē Latvijā - gan Rīgas Domā, gan arī citās baznīcās un koncertzālēs. Kā solists un pavadītājs koncertējis arī ārzemēs - Vācijā, Austrijā, Šveicē, Dānijā, ASV un Izraēlā. Viņa repertuārā ir J. S. Bahs, V. A. Mocarts, M. Rēgers, F. Lists, O. Mesiāns, Z. Kargs-Elerts un latviešu komponistu skaņdarbi. Roberts Hansons regulāri uzstājas arī kā klavesīnists. Kā ērģelnieks un klavesīnists piedalījies vairākos lielu formu skaņdarbu atskaņojumos , tajā skaitā J. S. Baha Mateja un Jāņa Pasiju uzvedumos Izraēlā, Mocarta operas "Idomenejs" koncertatskaņojumā, atskaņojis ērģeļu partiju G. Mālera 8. simfonijā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Valsts Akadēmisko kori "Latvija". Mākslinieks sadarbojas ar ievērojamiem Latvijas solistiem - dziedātājiem un instrumentālistiem, daudz koncertējis kopā ar kamerkori "Ave Sol", kā arī citiem koru kolektīviem.  Ierakstījis CD kopā ar vairākiem koriem un ansambļiem. Ar Eiroradio starpniecību Roberta Hansona ieraksti skanējuši vairākās Eiropas valstu radiostacijās. Ērģelnieks Roberts Hansons ir Latvijas Ērģelnieku ģildes valdes loceklis un Latvijas Kultūras akadēmijas lektors.


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV