Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

PPO „Rīga” aicina uz Augusta koncertiem Rīgas Domā

Daina Švābe, 05.08.2009. 11:19

Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” vasaras izskaņā piedāvās rīdziniekiem un pilsētas viesiem divus koncertus Rīgas slavenākajā katedrālē – Rīgas Domā.

13. augustā plkst. 19.00 programmā „Bx3 – Bach, Brahms, Barber” skanēs trīs dažādu laikmetu izcilu meistaru darbi – vecās pasaules dižgaru J. S. Baha un J. Brāmsa, kā arī amerikāņu skaņraža S. Bārbera mūzika. Koncertā piedalās soliste Ieva Parša, kā arī kamerkora „Austrums” un Swedbank kora vīru grupas, diriģents Andris Poga.

„Baha Fantāziju un fūgu nudien labprātāk klausos pūtēju lasījumā nekā ērģeļu stresainajā dimdoņā” - tā Orests Silabriedis laikrakstā „Dienā” raksta, recenzējot orķestra „Rīga” 2009. gada Lielās Piektdienas koncertu.  Pārliekot ērģeļu mūziku pūtēju orķestrim, katra polifonijas balss iegūst īpašu izteiksmību un individuālu tembru – piecdesmit pūtēju radītais skanējums piešķir mūzikai īpašu ekspresiju un krāsas. Par to ikviens varēs pārliecināties klausoties Johana Sebastiāna Baha Fantāziju un fūgu c-moll, BWV 537 , kā arī Tokātu un fūgu d-moll, BWV 565, kas Doma baznīcas velvēs izskanēs pūtēju izpildījumā.

Johannesa Brāmsa Korāļprelūdijas op. 122 ir komponista pēdējie skaņdarbi. Šī mūzika skan kā mūža dzīvesgudrībā teikti viedi vārdi -  vienkārši, silti un patiesi. Brāmss iesāka šo ciklu komponēt pēc savas labas draudzenes Klāras Šūmanes nāves, taču pienākot cikla noslēgumam, komponistu pašu jau bija skārusi smaga slimība. Savukārt, Rapsodiju altam, vīru korim un orķestrim op. 53 Brāmss radījis kā kāzu dāvanu Roberta un Klāras Šūmaņu meitai Jūlijai, kas bija viņa pielūgsmes objekts. Sarūgtināts par mīļotās saderināšanos, Brāmss savas skumjas izpauda Rapsodijas mūzikā ar Gētes dzeju. Alta solo koncertā atskaņos pazīstamā latviešu dziedātāja Ieva Parša, viņai pievienosies Swedbankas kora un kamerkora „Austrums” vīru balsis.

Semjuela Bārbera Eseju orķestrim op. 12 1938. gadā pirmatskaņoja NBC Simfoniskais orķestris diriģenta Arturo Toskanīni vadībā, pēc kura ierosmes šis skaņdarbs arī tapis. Tā kā Toskanīni reti atskaņoja gan sava laika, gan amerikāņu mūziku, šis bija liels gods tolaik gados jaunajam Bārberam. Eseja orķestrim ir viendaļīgs, abstrakts skaņdarbs bez noteiktas programmas, tas līdzinās simfonijas pirmajai daļai.

20. augustā plkst. 19.00 diriģenta Atvara Lakstīgalas interpretācijā Rīgas Domā skanēs J. S. Baha „Sv. Marka pasija”, paša diriģenta pārlikumā pūšaminstrumentu ansamblim. Šajā koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un solisti Sonora Vaice, Baiba Berķe un Guntars Vētra.

Biļetes uz abiem koncertiem Rīgas Doma kasē un visās “Biļešu paradīzes” kasēs (www.bilesuparadize.lv). Cena Ls 5; skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, stundu pirms koncerta biļetes cena Ls 2.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV