Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica velta koncertu „Likteņdārzam”

Kristīne Atraste, 31.08.2009. 16:45

15. septembrī plkst. 19.30 Lielajā Ģildē Gidons Krēmers un KREMERATA BALTICA spēlēs koncertu „Likteņdārzam”. KREMERATA BALTICA dalībnieki atbalsta „Likteņdārza” ideju un šo koncertu velta visiem tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas cietuši no dažādām varām 20. gadsimta laikā. Gidons Krēmers ziedo šo koncertu sev tuvu cilvēku piemiņai un cerībai, ka Latviju gaida ziedoša un kopta dārza nākotne bez vardarbības un nesaticības.
Gidons Krēmers un Kremerata Baltica velta koncertu „Likteņdārzam”

Koncerta programmā dzirdēsim Georga Pelēča „Pēdējo dziesmu” autora skolas drauga Gidona Krēmera interpretācijā, Mendelsona Oktetu un divus pirmatskaņojumus Latvijā: Ļeras Auerbahas Sogno di Stabat Mater (solisti Gidons Krēmers un Ula Ulijona ), un Arvo Perta 4. simfoniju, kas skanēs autora paša klātbūtnē.

Arvo Perts: „Šo simfoniju esmu veltījis Mihailam Hodorkovskim. Domāju, ka viņa vārds ir visiem pazīstams. Viņa personība un ar to saistītais stāsts ir plaši atspoguļots Rietumu presē. Ar savu skaņdarbu es gribētu pasniegt roku gūsteknim un viņa personā visiem netaisnīgi vajātajiem. Es veltu 4. simfoniju Mihailam Hodorkovskim un novēlu mieru dvēselē, par spīti visiem skumdinošajiem viņa dzīves apstākļiem. Es pat nezinu, vai viņam izdosies kādreiz dzirdēt šo skaņdarbu, tomēr ceru, ka mans pasta balodis kādreiz sasniegs arī tālo Sibīriju.” Simfoniju diriģēs Tenu Kaljuste.

Gidons Krēmers: „Man un Kremeratas mūziķiem ir tik pat svarīgi, kā Pertam, nosaukt mūsdienu politiskos upurus vārdā. Hodorkovskis, A. Poļitkovska, E.Estemirova...Brīvība domāt ir būtiska  centienos atrast ceļus valsts nākotnei – tiklab Krievijā kā arī mūsu dzimtenē, lai neļautu korupcijai lemt nākamo paaudžu likteņus.  Tai likteņdārzā nav vietas.”

„Likteņdārzs” ir atceres un piemiņas vieta, kas top uz salas Daugavā, lai iemūžinātu visu to cilvēku piemiņu, kas zuduši Latvijai 20. gadsimtā – krituši karos, represēti, bijuši spiesti doties trimdā un citādi cietuši. „Likteņdārzs” tiek pielīdzināts 21. gadsimta Brīvības piemineklim.

„Likteņdārzs” ir visas tautas projekts, kas top par ziedojumiem, un to ir paredzēts uzbūvēt līdz 2018. gadam – Latvijas 100 gadu pastāvēšanas gadadienai.

Katram ir iespēja līdzdarboties „Likteņdārza” tapšanā, iegādājoties ziedojuma zīmes un ierakstot tajās tuvu cilvēku vārdus, jūs varat iemūžināt savu tuvinieku piemiņu „Likteņdārzā”.

***
„Likteņdārza” projekta īstenotājs ir Kokneses fonds, kas izveidots 2005. gadā. “Likteņdārza” mākslinieciskās un filozofiskās koncepcijas autors ir Japānas ainavu arhitekts un dzenbudistu mūks Šunmio Masuno (Shunmyo Masuno). Katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja piedalīties tā veidošanā, iegādājoties ziedojumu zīmes jebkurā „Latvijas Pasta” nodaļā un iemūžinot savu tuvinieku piemiņu „Likteņdārzā”. Tuvāka informācija par Likteņdārza” tapšanas gaitu un atbalstītājiem – www.liktendarzs.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV