Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Repere 'Speech Debelle' saņem Merkūrija balvu

Mārtiņš Atvars, 09.09.2009. 17:33

Uzlecošā hip-hop zvaigzne 'Speech Debelle' ir vakar notikušajā ceremonijā ieguvusi prestižo Merkūrija mūzikas balvu (Mercury Music Prize) par labāko šī gada Britu albumu.
Repere 'Speech Debelle' saņem Merkūrija balvu

'Speech Debelle' jūlijā izdotais debijas albums „Speech Therapy” vēl nav nokļuvis Lielbritānijas albumu topā, taču albuma pārdošanas apjoms varētu strauji pieaugt pēc viņas sasnieguma.

Divdesmit sešus gadus vecā dziedātāja no Londonas cīņā par £20000 balvu uzveica daudzus dalībniekus, to skaitā ’La Roux’ un ‘Kasabian’.

Pēc uzvaras viņa uzsvēra: „Ja tici kaut kam un uzskati, ka vari to paveikt – tā arī notiks,” piebilstot, ka  „es jūtos fantastiski, sajūta ir labāka, nekā biju iedomājusies.”

Viņa bija cerējusi, ka albums, kurš balstīts uz džezu, soulu un hip-hopu, atstās pamatīgu iespaidu uz mūzikas industriju.

„Pa radio visu dienu skan dziesmas, kas ir līdzīgas viena otrai,” viņa apgalvoja intervijā. „Cerams, ka cilvēki, noklausoties šo albumu, sapratīs, ka viņiem nevajag veidot dziesmas, kas līdzīgas citām – viņi var veidot dziesmas, kuras labi skan.”

'Speech Debelle'  ir pirmā sieviete, kas saņēmusi šo balvu kopš 2002. gada, kad balvu saņēma ‘Ms Dynamite’.

’Ms Dynamite’ mani iedvesmoja,” viņa atzina. „Redzot, kā šo balvu saņem 'Ms Dynamite', tā kļuva par realitāti arī man. Viņa izskatās kā es, runā kā es un lika man aizdomāties – varbūt arī es to spēju paveikt.”

Žūrija izvēlējās uzvarētāju no 12 atlasītiem albūmiem.

Žūrijas loceklis mūzikas kritiķis Džūds Rodžers (Jude Rogers) apgalvoja, ka ‘Debelle’ ir izveidojusi „lielisku ierakstu”. „Tajā ir jūtams kaut kas svaigs un individuāls,” viņš turpināja. „Visvairāk man patika tas, ka šis repa ieraksts nemaz neizklausās pēc repa.”

„Tajā ir sajūtama džeza, blūza, tautasdziesmu un pat vecu TV raidījumu mūzikas ietekme. Tas padarījis šo mūziku ļoti Britisku un tas ir lieliski.”

Albumu „Speech Therapy” izdeva ierakstu kompānija „Big Dada”, ar šo kompāniju sadarbojas reperis ‘Roots Manuva’, viņš arī palīdzējis albuma tapšanā.

Kritiķi ir uztvēruši pretstatu starp viņas „saldo” uzstāšanos un smagajām tēmām, kādas sastopamas albuma dziesmās, piemēram, dzīve kopmītnēs, vientuļās mātes un gangsteri.

Pirms uzvaras bija pārdotas 3000 albuma kopijas – pārāk maz, lai iekļūtu top 40.

‘Official Charts Company’ pārstāvis Mārtins Talbots (Martin Talbot) paziņoja: „No visiem albumiem, kuri saņēmuši Merkūrija balvu, šis ir viens no mazpazīstamākajiem, taču tam vēl ir liels potenciāls.”

„Merkūrija balvas iegūšana palīdzēs šim albumam iegūt lielāku klausītāju atzinību, kāda tam tagad pienākas.”

Uzvara tika prognozēta ‘Florence and the Machin’ otrajam albumam „Lungs”. Cerības tika liktas arī uz ‘The Horrors’ ar albumu „Primary Colours” un dziedātāju ‘Bat For Lashes’ ar albumu „Two Suns”, tā bija jau otrā reize, kad viņa ir balvas kandidāte. Izvirzīti bija arī ‘Lisa Hannigan’, ‘Led Bib’, ‘Sweet Billy Pilgrim’ un ‘The Invisible’.

Tika atlasīti 12 albumi, balstoties tikai uz to muzikālo vērtību, neņemot vērā pārdoto kopiju skaitu vai notikušos koncertus.

Lai pretendētu uz šo balvu, albumiem bija jābūt izdotiem starp 2008. un 2009. gada jūliju un autoriem bija jābūt britu vai īru māksliniekiem.

Starp iepriekšējiem uzvarētājiem ir bijuši ‘Elbow’, ‘Klaxons’, ‘Arctic Monkeys’, ‘Antony and the Johnsons’ un ‘Di zzee Rascal’.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV