Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Ieva Parša ielūdz uz albuma prezentācijas koncertiem

Jolanta Čakare, 15.09.2009. 09:33

Koncertu cikls „Rudens mūzika 2009” sāksies ar programmu „Skaņu labirints”, kura vienlaikus būs arī mecosoprāna Ievas Paršas tāda paša nosaukuma albuma prezentācija. Programmā Gundegas Šmites, Sabīnes Ķezberes, Mārītes Dombrovskas un Kristapa Pētersona vokālā kamermūzika.

Laiks un vietas:
19. septmebris plkst. 17 00 Cēsu Izstāžu namā
21. septembris plkst. 19 00 Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē
23. septembris plkst. 19 00 J. Vītola kamermūzikas zālē Valmierā

Labirints ir viena no spēcīgākajām kultūrzīmēm pasaules vēsturē. Tas ir kairinājis visu laikmetu visu mākslu pārstāvju prātus. Niez nagi izmantot šo zīmi, lai izgaismotu mūžīgi aktuālo jautājumu – vai un uz kurieni virzas māksla.

Radošā apvienība „Rudens mūzika” ir lepna piedāvāt mecosporāna Ievas Paršas solo albumu „Skaņu labirints”. Tvarta prezentācija notiks trīs koncertos Cēsīs, Rīgā un Valmierā koncertu cikla „Rudens mūzika 2009” ietvaros. „Skaņu labirints” būs arī dāvana žurnāla „Mūzikas saule” oktobra numura lasītājiem.

Koncertos kopā ar Ievu uzstāsies lieliski kamermūziķi: Herta Hansena (klavieres), Anete Toča (flauta), Mareks Pinta (klarnete), Elīna Endzele (sitaminstrumenti) Liene Neija-Kalniņa (vijole), Līga Muceniece (vijole), Liene Kļava (alts), Jānis Rinkulis (čells) un Kristaps Pētersons (kontrabass), diriģents Ainārs Rubiķis.

Šoreiz koncerts sastāvēs ne tikai no mūzikas, to papildinās stāstījums par skaņdarbiem un ar to ierakstu saistītajām peripētijām.

Par albumu
Albums ir veidots kā iluzora būve - labirints. Katrs skaņdarbs tajā uztverams kā atsevišķs strupceļš. Uz šādu tematisko pieeju vedina diametrāli atšķirīgās autoru rakstības manieres, to paspilgtina arī izmantoto valodu dažādība (latviešu, angļu un latīņu). Tomēr galvenā ir asociatīvā saikne ar postmodernisma estētiku (kuras dalībnieki neizbēgami ir visi šeit iekļautie autori) un tās iespējamo norietu - jau labu brīdi šķiet nekas fundamentāli jauns nav radies. „Skaņu labirints” ar Ievas Paršas fascinējošās balss palīdzību ir slavinājums bezizejai un iesprostotībai.

Programma
Gundega Šmite „Vasaras pusnakts sapņi pēc Viljama Šekspīra”
    balsij un instrumentālam ansamblim
Mārīte Dombrovska „Meža zemenes sniegā” cikls
    mecosoprānam, klarnetei un klavierēm
Sabīne Ķezbere Trīs dziesmas ar ķīniešu dzejnieku tekstiem
    mecosoprānam un klavierēm
Kristaps Pētersons Oktets
    mecosoprānam, klarnetei, sitaminstrumentiem un stīgu kvartetam

Par koncertu ciklu „Rudens muzika 2009”

Koncertu cikls šogad piedāvās divas diametrāli pretējas programmas. Pirmā no tām „Skaņu labirints” reprezentē laikmetīgo Latvijas autoru kamermūziku, otrā – „Dziesmas par mīlestību” ir ieturēta nosacīti vieglajā žanrā un sevī ietver Jēkaba Nīmaņa mūziku JRT izrādei „Latviešu mīlestība” (šī programma ceļu pie klausītājiem uzsāks oktobrī). Abas programmas ir vienas patiesības divi pretpoli un uzskatāmi parāda, ka labai mūzikai žanru robežas nepastāv. Tomēr, ja reiz tās ir patiesības divas galējības, īstenā patiesība droši vien meklējama pa vidu. Koncertu cikla organizatori atdzīst, ka par nožēlošanu jau ceturto gadu šo zelta vidus ceļu nav izdevies atrast.

Cikla prioritāte ir talantīgas un modernas mūzikas popularizācija. Organizatori uzskata, ka tā stimulē kreatīvos procesus ne tikai mākslas, bet arī citās (pat stipri attālinātās) nozarēs. Tādēļ cikla repertuāru veido 20. un 21. gadsimtā radīti skaņdarbi. Aizgājušais gadsimts izcēlās ar milzīgu stilistisko daudzveidību, kāda, šķiet, nav pieredzēta nekad agrāk. Skaidrs ir arī tas, ka šī valdzinošā šī brīža sadrumstalotība vienlaikus ir arī kaut kā jauna aizsākums. Ar koncertiem vēlamies atspoguļot ne tikai aizgājušā, bet arī atnākošā laikmeta garu.

Koncertu ciklu organizē radošā apvienība „Rudens mūzika” sadarbībā ar Cēsu Izstāžu namu, Jauno Rīgas teātri un Valmieras mūzikas skolu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV