Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

LNSO uzsāk ciklu „Simfoniskie koncerti bērniem ar vecākiem”

Mārtiņš Pučka, 29.09.2009. 15:15

Sestdien, 3. oktobrī, ar koncertu „Rudens dabas veltes. Ģitāru prezentācija” Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un diriģents Andris Vecumnieks uzsāk piecu koncertu ciklu mazajiem klausītājiem un viņu pavadoņiem „Simfoniskie koncerti vecākiem un bērniem”.

Koncertā „Rudens dabas veltes. Ģitāru prezentācija” mazajiem klausītājiem būs iespēja klātienē iepazīties ar vienu no populārākajiem mūzikas instrumentiem – ģitāru, kā arī dzirdēt tās skanējumu koncertā kopā ar īsti rudenīgām melodijām. Programmā iekļauti šādi darbi: „Oktobris. Rudens dziesma” no Pētera Čaikovska cikla „Gadalaiki”; 1. daļa „Rīts” no Edvarda Grīga svītas „Pērs Gints”; 1. daļa „Mākoņi” no Kloda Debisī skaņdarba „Noktirnes”; 4. daļa „Negaiss” no Ludviga van Bēthovena 6. simfonijas; Kārļa Marijas Vēbera ievads operai „Burvju strēlnieks”; Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums „Padebešu kalns”; Alfrēda Kalniņa simfoniskais tēlojums „Rudens” un 3. koncerts „Rudens” no Antonio Vivaldi cikla „Gadalaiki”.
Koncerta sākums krievu valodā plkst. 11:00, bet latviešu – plkst. 14:00.

2009./2010. gada sezonā koncertu ciklā „Simfoniskie koncerti vecākiem un bērniem” notiks pieci koncerti latviešu un krievu valodā, un katrs no tiem būs veltīts noteiktai muzikālajai tematikai:

- 3. oktobrī „Rudens dabas veltes” un ģitāru prezentācija;
- 7. novembrī „Mošķi un nešķīstie” un sitaminstrumentu prezentācija;
- 5. decembrī „Ūdens rotaļas” un metāla pūšaminstrumentu prezentācija;
- 13. februārī „Mūziķi joko” un taustiņinstrumentu prezentācija;
- 24. aprīlī „Raganu salidojums” un koka pūšaminstrumentu prezentācija.

Katrs koncerts ietvers aizraujošu muzikālo nodarbību, mūzikas instrumentu demonstrāciju un koncertu. Cikla koncertu mākslinieciskais vadītājs un diriģents būs publikas iemīļotais Andris Vecumnieks, bet mūzikas instrumentu demonstrācijās un muzikālo nodarbību norisē galvenokārt tiks piesaistīti tieši orķestra muziķi.

Lielu gandarīju par īpašo koncertu ciklu bērniem pauž LNSO valdes locekļa pienākumu izpildītāja Ilze Paidere-Staķe: „Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mērķis, piedāvājot aizraujošu pasākumu ciklu orķestra mazajiem klausītājiem un viņu pavadoņiem, ir iedvesmot un izglītot nākamos mūziķus un simfoniskās mūzikas cienītājus. Ir svarīgi bērniem jau no mazotnes sniegt ne tikai vispārējo izglītību, bet arī veicināt viņu interesi par klasisko mūziku, kas ir viens no kulturālas nācijas pamatelementiem.”

Simfoniskos koncertus bērniem un vecākiem LNSO organizē jau trešo sezonu, un šie tematiskie muzikālie pasākumi ir izpelnījušies lielu klausītāju atsaucību. To apstiprina fakts, ka jau šobrīd pārdotas 2/3 plānoto abonementu uz koncertiem krievu un 1/2 abonementu uz koncertiem latviešu valodā. Katru no pasākumiem apmeklē ap 660 klausītāju.

Koncertu cikls tiek organizēts ar mērķi uzrunāt mazos klausītājus un rosināt viņu interesi par klasisko mūziku, tās teoriju, instrumentiem un populārākajiem dažādu tautu un laiku komponistu sacerējumiem. Šis ir arī vienīgais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra organizētais koncertu cikls latviešu un krievu valodā, kas piedāvā izglītojošu un izzinošu pasākumu programmu abām lielākajām Latvijā dzīvojošajām kopienām.


Simfoniskie koncerti bērniem un vecākiem ir abonementu koncerti. Abonementa cena vienai personai uz visiem cikla koncertiem – Ls 12 / Ls 10. Biļetes cena vienai personai uz katru koncertu – Ls 3. Abonementus iespējams iegādāties līdz 2009. gada 7. novembrim.

Koncerts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV