Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Cēsīs notiks piektais starptautiskais Jauno ērģelnieku festivāls

Dzintars Gilba, 06.10.2009. 14:36

No 8. līdz 11. oktobrim Cēsīs notiks Piektais Starptautiskais Alfrēda Kalniņa jauno ērģelnieku festivāls, turpinot pirms astoņiem gadiem iedibināto tradīciju - pulcēt dažādu pilsētu un valstu jaunos ērģelniekus, lai rādītu savu spēles prasmi un klausītos citu sniegumu, kā arī veicinātu pedagogu sadarbību un pieredzes apmaiņu. Pasākuma idejas autore ir Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas ērģeļu klases pedagoģe Lelde Krastiņa, festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada dome un Cēsu Sv.Jāņa baznīca.

Lai arī pašreizējā situācija mūzikas skolām nav īpaši labvēlīga, festivāls tomēr notiek, un šogad tas veltīts Cēsīs dzimušā izcilā latviešu komponista, ērģelnieka un diriģenta Alfrēda Kalniņa 130 gadu atcerei. Cēsu Sv.Jāņa baznīcā nākamais skaņradis sācis apgūt ērģeļspēli no deviņu gadu vecuma, un ar ērģelēm turpmāk bija saistīts viss viņa mūžs.

1907.gadā Cēsu Sv.Jāņa baznīcā tika uzstādīts slavenās vācu firmas Walcker&Co būvētā romantiskā stila koncertērģeles ar 41 reģistru, trim manuāliem un pedāli (Valkera firmas instrumenti atrodas daudzviet Latvijā, arī Rīgas Domā un Latvijas Universitātes aulā). Gadu gaitā pie šīm – vienām no labākajām koncertērģelēm Vidzemē muzicējuši vai visi nozīmīgākie Latvijas ērģelnieki.

Cēsu Sv Jāņa baznīcas altārdaļā novietotas restaurētās 1882.gadā Augstrozes meistara Kārļa Jirgena būvētās trīs reģistru ērģelītes no Raiskuma pamatskolas. – vienas no nedaudzajām Latvijas skolu ērģelēm, kas saglabājušās līdz mūsdienām. Kopš 1960.gada ērģelītes ir Cēsu Vēstures un mākslas muzeja īpašums.

Trešās ērģeles, uz kurām muzicēs festivāla dalībnieki, atrodas Cēsu kultūras centrā. Šis instruments 1998.gadā tika atvests no Lībekas.

Festivāla atklāšanas dievkalpojumā Cēsu Sv.Jāņa baznīcā ceturtdien, 8.oktobrī plkst. 18:00 muzicēs ērģelnieces un pedagoģes Lelde Krastiņa un Larisa Bulava, jauno ērģelnieku koncerti notiks divas dienas: piektdien, 9. oktobrī plkst 16:00 Cēsu Kultūras centra Ērģeļu zālē un sestdien, 10. oktobrī plkst 15:00 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā. Svētdien, 11.oktobrī plkst.16.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā skanēs Alfrēda Kalniņa un mūsdienu latviešu mūzikas koncerts, piedalīsies Kristīne Adamaite (ērģeles), Artis Sīmanis (saksofons), Gunta Davidčuka (soprāns).

Festivālā piedalīsies 30 jaunie ērģelnieki no Cēsu mūzikas vidusskolas (pedagoģes Lelde Krastiņa un Sandra Tamane), Jaunpiebalgas mūzikas skolas (ped. Aija Petrovska), Rīgas Doma kora skolas (ped. Vita Kalnciema), Rīgas 2. mūzikas skolas (ped. Larisa Carjkova), Jūrmalas mūzikas skolas (ped. Edīte Alpe), Rēzeknes (ped. Bernadete Everse) un Latvijas Mūzikas akadēmijas( prof. Larisa Bulava) Gaidāmi arī viesi no Lietuvas (Marijampoles, Rokišķiem un Utenas) un Igaunijas.


Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā ērģeļklase darbojas jau 22 gadus. Ar skolas kādreizējā direktora Jāņa Sprancmaņa atbalstu to izveidoja un līdz pat šodienai vada pedagoģe Lelde Krastiņa. Šo gadu laikā ērģeļklasi absolvējuši ap 50 jauno mūziķu. Viena daļa no viņiem studijas turpinājuši Latvijas Mūzikas akadēmijā, citus izglītošanās ceļi aizveduši pasaulē – līdz Brēmenei, Parīzei, Lībekai. Vairāki absolventi (kā Aija Petrovska,Sandra Tamane, Ilze Reine) strādā par draudžu ērģelniekiem un pedagogiem tepat Latvijā. Sadarbojoties ar Cēsu muzeju un sv.Jāņa baznīcu, tiek rīkoti piemiņas koncerti ērģelniekiem – novadniekiem: Alfrēdam Kalniņam, Voldemāram Bērsonam, Arnoldam Kalnājam, Helmeram Pavasaram, ērģeļmūzika skan nozīmīgos pilsētas svētkos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV