Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Valmierā skanēs Imanta Kalniņa mūzikas koncerts

Orests Silabriedis, 07.10.2009. 15:06

17. oktobrī plkst. 17.00 Valmieras Kulturas centrā skanēs Imanta Kalniņa koncerts.

Imants Kalniņš tautā vislabāk pazīstams kā dziesmu autors – ar to saprotam gan Austras un viņas bērnu repertuāru, gan mūziku teātrim, gan “Menuetu” un “Turaidas Rozi”. Mazāks, taču ne mazs ļaužu pulks zinās Kalniņu kā teicamu simfoniķi un divu lielisku operu autoru. Vēl viena komponista daiļrades būtiska daļa ir klasiskā mūzika ar dziedāšanu – simfoniskā orķestra vai klavieru pavadījumā, kā arī korim a cappella. Aicinot uz programmu “Imanta Kalniņa mūzikas koncerts”, atcerēsimies paša komponista teikto: “Domāju, ka dziesma ir vispilnīgākais mūzikas veidols. Mūzika pašos pirmpamatos ir radīta dziedāšanai.”

“Latvijas Koncertu” piedāvātajā koncertprogrammā Liepājā, Valmierā un Mazsalacā galvenie varoņi būs pasaulē atzītais Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un ievērojamais kormūzikas speciālists, Rīgas Doma zēnu kora ilggadējais vadītājs, Dziesmu svētku virsdiriģents Mārtiņš Klišāns.

Izvēlēto skaņdarbu skaitā vispirms nosauksim fragmentus no trauksmaini liriskās un skaistās kantātes “Dzejnieks un nāra” ar Imanta Ziedoņa dzeju. Solo dziedās vokālās grupas Framest prīma Annija Putniņa un grupas “Autobuss debesīs” līderis, komponista Imanta Kalniņa dēls dziedātājs Marts Kristians Kalniņš.

ImKas mūzikas koncerts nav iedomājams bez tādiem tautā mīlētiem šedevriem kā “Lilioma dziesma” par debesīm, kas pušu, un opuss, kas 70. gados komponēts nenotikušai izrādei “Cilvēks, kas smejas” – tā ir melodija, kas kļuvusi par vienu no latviešu tautas nekronētajām himnām “Dziesma, ar ko tu sāksies?” (komponista brāļa Vika dzeja). Dzirdēsim arī fragmentus no melanholiski tonētā, vienlaikus spēcīgā un pārpasaulīgā cikla ar Jāņa Poruka dzeju, maigi līksmo pavasara vēstnesi (rudens miglu aplokā) “Jau ziediem rotātas pļavas” (Eduarda Veidenbauma panti), kā arī kordziesmas ar Olafa Gūtmaņa un Jāņa Raiņa tekstiem.

Kā īpašu notikumu vēlamies pieteikt mūziķu vēlmi iekļaut programmā Kalniņa mazzināmo 80. gadu kordarbu “Klavierkoncerts”, kura pamatā ir Ojāra Vācieša leģendārais dzejolis, kā arī dziesmu “Ļeņinam” (Imanta Ziedoņa dzeja), kas, par spīti padomiskajam ideoloģiskajam fonam, vairākas reizes bijis krāšņi skandēts un koristu cienīts hits Dziesmu svētku estrādē.

Koncertos piedalīsies šarmantā, ar spēcīgu raksturu apveltītā gudri domājošā pianiste Liene Circene un grupa “Autobuss debesīs”. Visus trīs koncertus vadīs mutīgais un erudītais komponists un mūzikas žurnālists Edgars Raginskis, kuru zinām arī kā Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāju.

Biļetes uz koncertu Valmierā iepriekšpārdošanā var iegādāties Valmieras Kultūras centra kasē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV