Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Koris "Latvija" un grupa "Autobuss debesīs" satiekas Imanta Kalniņa mūzikā

Rinta Bružēvica, 08.10.2009. 11:39

“Latvijas Koncerti” piedāvā Imanta Kalniņa mūzikas koncertus ar Valsts akadēmiskā kora “Latvija” un grupas „Autobuss debesīs” piedalīšanos  16. oktobrī  Liepājā Latviešu biedrības namā plkst. 19:00; 17. oktobrī Valmieras kultūras centrā plkst. 17:00 un 18. oktobrī  Mazsalacas kultūras centrā plkst. 15:00. Solisti – Annija Putniņa un Marts Kristians Kalniņš. Diriģents Mārtiņš Klišāns.
Koris  "Latvija" un grupa "Autobuss debesīs" satiekas Imanta Kalniņa mūzikā

Imants Kalniņš tautā vislabāk pazīstams kā dziesmu autors – ar to saprotam gan Austras un viņas bērnu repertuāru, gan mūziku teātrim, gan “Menuetu” un “Turaidas Rozi” . “Domāju, ka dziesma ir vispilnīgākais mūzikas veidols. Mūzika pašos pirmpamatos ir radīta dziedāšanai, ” atzīst komponists.

Koncertos izvēlēto skaņdarbu skaitā vispirms nosauksim fragmentus no trauksmaini liriskās un skaistās kantātes “Dzejnieks un nāra” ar Imanta Ziedoņa dzeju. Solo dziedās vokālās grupas Framest prīma Annija Putniņa un grupas “Autobuss debesīs” līderis, komponista Imanta Kalniņa dēls dziedātājs Marts Kristians Kalniņš.

Imanta Kalniņa mūzikas koncerts nav iedomājams bez tādiem tautā mīlētiem šedevriem kā “Lilioma dziesma” par debesīm, kas pušu, un opuss, kas 70. gados komponēts nenotikušai izrādei “Cilvēks, kas smejas” – tā ir melodija, kas kļuvusi par vienu no latviešu tautas nekronētajām himnām “Dziesma, ar ko tu sāksies?” (komponista brāļa Vika dzeja). Dzirdēsim arī fragmentus no melanholiski tonētā, vienlaikus spēcīgā un pārpasaulīgā cikla ar Jāņa Poruka dzeju, maigi līksmo pavasara vēstnesi (rudens miglu aplokā) “Jau ziediem rotātas pļavas” (Eduarda Veidenbauma panti), kā arī koru dziesmas ar Olafa Gūtmaņa un Jāņa Raiņa tekstiem.

Kā īpašu notikumu vēlamies pieteikt mūziķu vēlmi iekļaut programmā Kalniņa  80. gadu kompozīciju “Klavierkoncerts”, kura pamatā ir Ojāra Vācieša leģendārais dzejolis, kā arī dziesmu “Ļeņinam” (Imanta Ziedoņa dzeja), kas, par spīti padomiskajam ideoloģiskajam fonam, vairākas reizes bijis krāšņi skandēts un koristu cienīts hīts Dziesmu svētku estrādē.

Koncertos piedalīsies arī spilgtā latviešu pianiste Liene Circene. Visus trīs koncertus vadīs  erudītais komponists un mūzikas žurnālists Edgars Raginskis.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV