Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

JVLMA 90 gadu jubileju svinēs ar plašu koncertu programmu

LETA, 14.10.2009. 16:38

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) līdz janvārim organizēs dažādus akadēmijas studentu un mācībspēku koncertus, kas būs veltīti akadēmijas 90 gadu jubilejai, šodien žurnālistiem stāstīja akadēmijas Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Līdz šim jau ir notikuši vairāki JVLMA koncerti, un tie vēl turpināsies līdz pat decembrim, kad akadēmijas telpās studentu un mācībspēku izpildījumā varēs iepazīt mūzikas daudzveidību.

Piektdien, 16.oktobrī, JVLMA notiks mācībspēku koncerts "Jāzepa Vītola zīmē", kas būs veidots kā savdabīgs ieskats Konservatorijas dzīvē līdz 1944.gadam, kad tās rektors bija profesors Jāzeps Vītols. Ar vēsturiskajiem notikumiem koncerta apmeklētājus iepazīstinās profesore Ilma Grauzdiņa.

Šajā koncertā piedalīsies jau publikai zināmi mūziķi Kristīne Gailīte, Sergejs Martinovs, Imants Sneibis, Viesturs Vārdaunis, Ināra Brīnuma, Juris Švolkovskis, Māris Villerušs, Silvija Deidule, Natālija Zandmane, Lauma Zutere, Toms Ostrovskis, Ventis Zilberts un Valdis Jancis. Koncerta programmā izskanēs Jāzepa Vītola, Jurjānu Andreja, Pētera Čaikovska, Jāņa Mediņa, Jāņa Ivanova, Filipa Gobēra, Leonīda Vīgnera un Antona Rubinšteina skaņdarbi.

JVLMA mācībspēku koncerts "Laiki mainās - konservatorija paliek" notiks arī nākamajā nedēļā, savukārt no novembra gaidāmi akadēmijas studentu koncerti, kur varēs baudīt arī Horeogrāfijas nodaļas un Operas klases studentu priekšnesumus. Paralēli šiem koncertiem akadēmija piedāvās arī vēl daudzus citus koncertus un meistarklases, piemēram, JVLMA simfoniskā orķestra koncertu un Anitras Tumševicas kameroperas "Sarkans" koncertuzveduma pirmatskaņojumu, vēstīja Lāce.

Vērienīgākais JVLMA 90.jubilejas koncerts notiks 9.janvārī Lielajā ģildē, pēc kura akadēmijas telpās notiks arī absolventu salidojums. Šajā koncertā piedalīsies vijolniece Eva Bindere, pianiste Diāna Ketlere, JVLMA simfoniskais orķestris un jauktais koris, kā arī "Gada balvas" laureāti, savukārt diriģenti būs Andris Vecumnieks un Romāns Vanags.

Akadēmijas rektors Artis Sīmanis piebilda, ka JVLMA, kas sākotnēji tika dēvēta par Latvijas Konservatoriju, oficiāli tika atklāta 1920.gada 11.janvārī, tādēļ akadēmijas galvenais 90 gadu jubilejas koncerts notiks janvārī. Kopumā līdz janvārim notiks deviņi akadēmijas jubilejai veltī koncerti.

Oktobra beigās akadēmijā gaidāms nozīmīgs pasākums, jo notiks Jāzepa Vītola 4.Starptautiskais kordiriģentu konkurss, kas pirmo gadu notiks ar Jāzepa Vītola vārdu, informēja Diriģēšanas katedras vadītājs Romāns Vanags.

Starptautiskais kordiriģentu konkurss notiks no 27.oktobra līdz 31.oktobrim, un tajā dalību pieteikuši pārstāvji no septiņām valstīm. Pēc rūpīgas atlases uz konkursa pirmo kārtu izvirzīti 16 dalībnieki, kuri pārstāvēs Baltkrieviju, Krieviju, Bolīviju, Čehiju, Dienvidkoreju, Izraēlu un Latviju. No Latvijas šajā konkursā piedalīsies Jānis Liepiņš, Jānis Ozols, Kaspars Ādamsons, Kaspars Vēvers, Kristiāna Greitāne, Maija Breikša, Mārcis Imants, Rūdolfs Bacāns un Rūdolfs Bērtiņš.

Dalībnieku vērtēšana notiks trīs kārtās. Uz otro kārtu žūrija izvirzīs astoņus dalībniekus, bet uz trešo kārtu tiks izvirzīti četri dalībnieki. Konkursantu sniegumu gan mēģinājumos, gan koncertos vērtēs starptautiska žūrija piecu cilvēku sastāvā un žūrijas priekšsēdētājs būs Kaspars Putniņš, atklāja Vanags.

Labākajam jaunajam diriģentam tiks piešķirta galvenā balva - 1500 eiro (1054 lati) un laureāta diploms, bet 1000 eiro (702 latu) naudas prēmija un laureātu diploms tiks piešķirts otrās vietas ieguvējam, savukārt trešās vietas ieguvējs saņems 500 eiro (351 latu) naudas prēmiju un laureāta diplomu. Konkursa rīkotāji paredz piešķirt arī veicināšanas prēmiju 250 eiro (175 latu) apmērā, kā arī tiks pasniegtas speciālās sponsoru balvas.

Vanags uzsvēra, ka šogad konkursa programma ir ļoti grūta, taču tas nav atturējis kordiriģentus pieteikties konkursam.

Lāce minēja, ka šogad un arī nākamajā gadā akadēmijā tiks svinētas arī citas jubilejas, kuru vidū būs gan akadēmijas mācībspēku jubilejas, gan akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļas 65 gadu jubilejas svinības. Novembrī ar jubilejas koncertu tiks svinēta diriģenta Boļeslava Voļaka jubileja, decembrī notiks gan mūziķa Arvīda Klišāna, gan Kordiriģēšanas nodaļas jubilejas koncerti, janvārī notiks Viļņa Strautiņa jubilejas koncerts, bet februārī notiks Imanta Sneibja jubilejas koncerts.

JVLMA notiekošajos koncertos ieeja ir par ziedojumiem, tādā veidā ļaujot plašam klausītāju lokam apmeklēt koncertus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV