Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Štutgartes Radio simfoniskais orķestris spēlēs Lielajā ģildē

Rinta Bružēvica, 20.10.2009. 10:13

„Latvijas Koncerti” aicina klausītājus uz Štutgartes Radio simfoniskā orķestra koncertu 11. novembrī Lielajā ģildē pl. 19.30. Leģendārā diriģenta Rodžera Noringtona vadībā orķestris atskaņos Riharda Vāgnera operas “Klīstošais holandietis” uvertīru un operas “Loengrīns” pirmā cēliena ievadu, Roberta Šūmaņa Trešo (“Reinas”) simfoniju un poļu komponista Zigmunta Noskovska simfonisko dzejoli “Stepe”.
Štutgartes Radio simfoniskais orķestris spēlēs Lielajā ģildē

Štutgartes Radio simfoniskais orķestris (ŠRSO) ir viens no Vācijas labākajiem orķestriem. Tas sniedz apmēram 90 koncertu gadā Štutgartē, kā arī Štutgartes Radio pārraidēs, viesojas starptautiski atzītos mūzikas centros un festivālos, pusgadsimtu ir regulārs viesis Švecingenes festivālā, kā arī veic ievērojumu daudzumu ieskaņojumu. Kopš orķestra izveidošanas 1945. gadā tā uzmanības lokā ir klasicisma un romantisma laika mūzika, kā arī laikmetīgie opusi. ŠRSO koncertos paši savus skaņdarbus diriģējuši tādi meistari kā Bulēzs, Hence, Hindemits, Kagels, Lahenmanis, Pendereckis, Stravinskis. ŠRSO sadarbības partneru vidū bijušas tādas zvaigznes kā Marija Kallasa, Mstislavs Rostropovičs, Maurīcio Pollīni, Artūro Benedeti Mikelandželi, Jehūdi Menuhins un citi. Orķestrim bijis gods muzicēt pāvesta Benedikta XVI 80. dzimšanas dienas svinībās ar diriģentu Gustavo Dudamelu un solisti Hilariju Hānu.

Štutgartes Radio simfoniskā orķestra diriģents Rodžers Noringtons lielu uzmanību pievērš vēsturiskā atskaņojuma manierei. Viņa interpretācijas gan sajūsmina klausītājus un kritiķus, gan arī izraisa skandālus, kuros pretējus viedokļus izsaka konservatīvu un progresīvu interpretāciju piekritēji. Rodžers Noringtons vada orķestri kopš 1998. gada. Viņa vadībā orķestris pievērsies Mocarta, Bēthovena, Berlioza, Mendelszona, Šūmaņa, Brāmsa, Bruknera un Mālera skaņdarbu koncertcikliem.

Rodžers Noringtons dzimis Oksfordā (Anglija) muzikālā ģimenē. Augstāko izglītību ieguvis vispirms angļu literatūras specialitātē Kembridžas universitātē. Pēc vairāku gadu praktiskas darbošanās mūzikas laukā vijolnieka, tenora un diriģenta ampluā, Noringtons pievērsās mūzikas studijām Karaliskajā Mūzikas koledžā pie Adriana Boulta. 1962. gadā maestro nodibināja Šica kori, ar kuru sāka eksperimentus vēsturiskā atskaņojuma jomā. Plašu starptautisku ievērību Noringtons guva, ar orķestri London Classical Players 80. gadu otrajā pusē ieskaņojot Bēthovena simfonijas uz vēsturiskajiem instrumentiem; šis EMI ieraksts joprojām ir bestsellers. Ar savām oriģinālajām, vēstures dokumentu pētījumos balstītajām interpretācijām Noringtons lielā mērā revolucionizējis priekšstatus par 19. gadsimta mūziku. Sers Rodžers ir pieprasīts diriģents visā pasaulē: viņš regulāri diriģē Berlīnē, Vīnē, Zalcburgā, Amsterdamā, Parīzē, Ņujorkā, Sanfrancisko, Losandželosā, Čikāgā, Londonā. Vada Štutgartes Radio simfonisko orķestri un Zalcburgas Camerata Academica. Viņš cieši saistīts ar “Londonas filharmoniķiem” un “Apgaismības laikmeta orķestri”, kas kopš 1997. gada janvāra pārņēma London Classical Players tradīcijas. Noringtons ir slavens arī kā operdiriģents. Piecpadsmit gadu viņš bija Kentas operas muzikālais vadītājs. Meistars viesojies Anglijas Nacionālajā operā un Londonas Covent Garden, Milānas La Scala, Venēcijas La Fenice, Florences Maggio Musicale, kā arī Vīnē, Parīzē, Berlīnē, Amsterdamā un citur. 1997. gadā Noringtons kļuva par Britu impērijas ordeņa kavalieri; viņš ir arī Itālijas Republikas kavalieris, Karaliskās Mūzikas koledžas konsortprincis, Karaliskās Mūzikas akadēmijas profesors un goda loceklis, Kembridžas Klēras koledžas goda biedrs, Kentas universitātes mūzikas doktors un Ņujorkas universitātes doktors.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV