Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

LNSO aicina uz komponista Ādolfa Skultes 100 gadu jubilejas koncertu

Mārtiņš Pučka, 22.10.2009. 14:46

29. oktobrī Lielajā ģildē plkst. 19.30 LNSO aicina uz izcilā latviešu komponista Ādolfa Skultes simtgades koncertu.
LNSO aicina uz komponista Ādolfa Skultes 100 gadu jubilejas koncertu

Programmā – Ādolfa Skultes 2. simfonija Ave Sol soprānam, tenoram, jauktajam korim un simfoniskajam orķestrim, kas ir vērienīgs Raiņa dzejas muzikāls lasījums un atspoguļo dabas rituma noteikto gaismas uzvaras ceļu. Koncerta diriģents Andris Vecumnieks, izmantojot oriģinālo materiālu, piedāvās pārstrādātu partitūras lasījumu un jaunu šīs mūzikas skanējumu. Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, tenors Viesturs Jansons un jaunā talantīgā dziedātāja, Rīgas Doma skolas audzēkne Laima Lediņa (soprāns).

Būdams latviešu mūzikas klasiķa Jāzepa Vītola skolnieks un vēlāk asistents, Ādolfs Skulte visu savu garo radošo mūžu balstījies uz mūsu mūzikas patriarha iedibinātajām tradīcijām, kas ļāva viņam attīstīt savu individuālo, spilgti klasiski romantisko izteiksmi. Tomēr Skultes radošā darbība nebūt nebija tik saulaina, jo viņa vecāki un visi četri brāļi bija devušies trimdā un pēc kara dzīvoja ASV.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Ādolfs Skulte par mūža ieguldījumu latviešu mūzikā saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu (1999), un šodien viņa bagātīgajā radošajā mantojumā atrodami vismaz 135 lielākas formas sacerējumi. Starp tiem ir trīs operas: pēc Annas Brigaderes pasaku lugas motīviem tapusī „Princese Gundega” un divas bērnu operas – Plūdoņa „Eža kažociņš” un „Pasaka par muļķa pelēnu”; divi baleti: „Lelde” (pēc Raiņa „Spēlēju, dancoju”), kas otrajā redakcijā pārtapa par „Brīvības saktu” un „Negaiss pavasarī”, veltīts Kubas brīvības cīņu varoņiem; piecas kantātes, oratorija „Noslauki asaras, Dzimtene māt!”, septiņas impresionistiska stila simfoniskās poēmas, mūzikas partitūras deviņām kino filmām un deviņas simfonijas.

Otrās simfonijas Ave Sol pirmatskaņojums notika 1959. gadā, kad komponists atzīmēja 50 gadu jubileju. Līdzīgi kā pārējās viņa simfonijās, arī Otrajā valda saulains, dzīves laimes un gaismas caurstrāvots optimisms, kas raksturo arī paša komponista cilvēcisko būtību un dzīves uztveri.

Ņemot vērā koncerta īpašo nozīmi Latvijas mūzikas dzīvē, biļešu cenas tiek piedāvātas ļoti demokrātiskas – no 1 līdz 5 latiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV