Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Notiks Rīgas folkloras sarīkojums „Zvaigžņotā debess”

Elīna Dambekalne un Dzintra Āboliņa, 30.10.2009. 14:36

Svētdien, 1. novembrī, VEF Kultūras pils (Ropažu ielā 2) Kamerzālē notiks tematisks folkloras sarīkojums „Zvaigžņotā debess”, sākums plkst. 16.00. Sarīkojumā piedalīsies Rīgas folkloras kopas „Budēļi”, „Savieši”, „Vilcenes”, „Vilki”, „Dandari”, stāstnieki Guntis Pakalns un Liesma Lagzdiņa Pasākumu vadīs “Budēļi” mākslinieciskie vadītāji Liena Teterovska un Jānis Kleperis. Savukārt pasākuma otro daļu – danču vakaru vadīs folkloras deju grupa „Dandari”.

Laiks pēc ražas novākšanas svētkiem un pirms Ziemassvētkiem ir pārdomu laiks, kad debesīs lasām gājputnu zīmes un zvaigžņu zīmes, kad, iededzot sveces un pieminot dzimtas senčus, izsakām pateicību par doto dzīves un darba laiku, par labi aizvadīto vasaras cēlienu. Šajā veļu laikā paceļam acis arī uz zvaigžņu gaismu. Tie ir pasaules sakārtotības raksti, kas cilvēkam palīdz sakārtot arī dzīves ritu, palīdz dzīvot harmonijā ar dabas ritmiem. Zvaigžņu pētnieki, skaidro debess spīdekļu gaitu, dod arī ziņu kā saprast dabas likumus. Tas viss atspoguļojas folklorā un, izzinot folkloras materiālus un izdziedot dziesmas par sauli, mēnesi un zvaigznēm, veidojas priekšstats par Visuma likumiem un mūsu vietu tajā. Lai sakārtota cilvēka iekšējā pasaule palīdz dzīvot šajā trauksmainajā un ziemas tumšajā laikā. Visi iepriekš minētie aspekti gadskārtu kalendārā ietekmē projekta ieceri – folkloras sarīkojumu „Zvaigžņotā debess”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV