Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Top “Liepājas pasaka”

Gundars Venens, 10.11.2009. 16:39

No 25. līdz 28. novembrim Liepājas Simfoniskais orķestris rīkos tradicionālo skolu un ģimeņu cikla koncertu. Vienīgi ideja un repertuārs šoreiz nebūs ierasts un tradicionāls.

Koncertam „Liepājas pasaka” ir kāds priekšstāsts, kuru neatklājot, zustu svarīga nianse, kas piešķir šim pasākumam īpašu auru. Liepājā jau vairākus gadus iedibināta kāda ļoti jauka tradīcija. Tuvojoties Ziemassvētkiem, bērni zīmē saprotamas un mīļas lietas. Pieaugušie tās iesaiņo konkursa rāmjos un piešķir apbalvojumu visnotaļ reprezentatīvā formātā – labākais darbs kļūst par Liepājas Domes oficiālo apsveikumu Ziemassvētkos.

Iedvesmojoties no radīšanas brīnuma, Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) jau pavasarī izsludināja pasaku konkursu. Pēc iepazīšanās ar sacerējumiem, jaunie komponisti ietērpa pasaku tēlus mūzikā. Jāpiebilst, ka vairākas pasakas sacerējuši piecgadīgi bērnudārza audzēkņi. Viņi savu audzinātāju Aijas Bulavas un Ināras Cipriķes rosināti atraisījās fantāzijai.

Rezultātā Dāvis Pankoks sacerējis „Sacīkstes”, Luize Paula Mille „Pasaku par zaķīti, kurš apmaldījās”, Karīna Špēra „Pasaku par lācīti, kuru sauca Vinnijs-Tinnijs”, Nils Buivits „Pasaku par ezīti”, bet Liepājas 5. vidusskolas skolniece Evija Jonase sarakstīja darbu „Sapnis”.

Ar vasaru pietika, lai Mūzikas akadēmijas kompozīcijas studenti iedvesmotos no bērnu pasakām un šobrīd Liepājas Simfoniskais orķestris jau saņēmis visas partitūras un darbs pie atskaņošanas var sākties. Nav šaubu, ka pirmatskaņojumu ar nepacietību gaida paši komponisti Evija Vecumniece, Renāte Stivriņa, Ieva Klingenberga, Natālija Munda, Juta Bērziņa un Laura Gustovska. Jo ne tik bieži jaundarbi piedzīvo simfoniskā orķestra ievērību un atskaņojumu.

Koncertā pasakas lasīs LSO mūziķis Andris Ērglis, bet diriģente Laura Staša rūpēsies, lai mūzikas atskaņojums maksimāli tuvinātos autoru iecerēm.

Skolu kolektīvajiem apmeklējumiem koncerti skanēs no 25.- 27. novembrim, kad ar roku aizsniedzama Adventa pirmā svētdiena. LSO jau piekritis Liepājas novada fonda aicinājumam vienu koncertu veltīt bērniem ar īpašām vajadzībām, vienlaicīgi aicinot uzņēmējus un privātpersonas, kam žēlsirdība nav sveša – ziedot. Vajadzību ir daudz un fonds viens ar tām galā netiks.

Bet sestdienas koncertā visai ģimenei 28. novembrī pl. 12.00 LSO ielūgs gan mazos pasaku autorus ar audzinātājām un ģimeņu locekļiem, gan jaunos komponistus. Pēc koncerta autori baudīs kliņģeri, dalīsies iespaidos, fotografēsies un atbildēs uz žurnālistu jautājumiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV