Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

“Snow Patrol”: Mājas ir tur, kur ir mūsu sirdis

Baiba Sniķere, 17.11.2009. 10:46

Salīdzinot ar Belfāstu, Berlīne ieņem daudz augstāku vietu, pat Deividu Boviju un “U2” tās vienkāršā un atturīgā arhitektūra nav spējusi atbaidīt. Un Ņujorka ir cildināta tik daudzās dziesmās, ka pat bruklinietis Jay-Z savā jaunākajā singlā ir samazinājis tūristu gidiem tik raksturīgo šīs pilsētas objektu uzskaitījumu divstāvu atvērtajos autobusos. Taču Belfāsta? Vienīgās grupas, kas šo pilsētu piemin savos top singlos, ir “Simple Minds” un “Boney M”. Vietējie puiši “Snow Patrol” nekad nav bijuši kritiķu mīluļi, taču viņus uzskata par Ziemeļīrijas vislielāko mūzikas eksportpreci ar vairāk nekā sešiem miljoniem pārdotiem albumiem Lielbritānijā un ASV vien.
“Snow Patrol”: Mājas ir tur, kur ir mūsu sirdis

Kamēr vairums grupu uzturas tikai lielpilsētās, “Snow Patrol” vokālists Gerijs Laitbodijs (Gary Lightbody) grupas slavas virsotnes brīdī ir pametis Londonu un pārvācies uz Bangoru, kas atrodas netālu no viņa vecāku dzīvesvietas. Bangora ir maza piejūras pilsētiņa, kas atrodas 20 minūšu brauciena attālumā no Belfāstas centra un kur tūristi, pirms rindas izstāvēšanas pēc atvēsinoša saldējuma, minas ar katamarāniem.

Tā varētu šķist visai nepiemērota mājvieta rokzvaigznei, taču Laitbodija lēmums aizbēgt no lielpilsētas ir saistīts ar to pašu kvēlo sentimentalitāti, kas jūtama arī viņa dziesmās un ietekmē miljoniem fanu. “Kad uzzināju, ka mana māsa ir stāvoklī, es pārvācos atpakaļ uz mājām, lai būtu šeit tad, kad piedzims mans mazais eņģelītis - māsasmeita,” maigi bilda zvaigzne. “Nekas man nav svarīgāks par viņu. Viņa ir vienīgais, kam šajā pasaulē ir nozīme.“

Dziedātājs arī atdzīst, ka viņa pārvākšanās uz jauno mājvietu pamodinājusi viņā tēva jūtas. „Varbūt esmu pārāk pļāpīgs par šo tēmu, bet es vēlos bērnus un savas māsas un svaiņa bērniņa gaidīšanas periodu uztveru kā sava veida gatavošanos,“ viņš smej. „Man vienalga. Māsasmeita būs mans acuraugs.”

Laitbodijs atsakās no tālākiem komentāriem par savu personisko dzīvi – bet daži uzmanīgi fani jau zina, ka viņa vētrainā mīlas dzīve (“Esmu uzrakstījis sešus albumus par šķiršanos,” dziedātājs reiz teica) beidzot ir ievirzījusies laimīgā gultnē. Viņu pagājušā gada albuma “A Hundred Million Suns” dziesmu vārdi bija bezgala romantiski un kā apgalvo vokālists: “Jaunākais singls “Just Say Yes” ir par spēcīgām mīlestības jūtām, tu kādu mīli tik stipri, ka kļūsti nikns par to, ka otrs neizrāda tikpat daudz kaisles, cik tu.”

Dziesma “Take back the country” ir ņemta no grupas kompilācijas albuma “Up To Now”, lai atzīmētu “Snow Patrol” piecpadsmit gadu jubileju. Tā iekļauta arī Lielbritānijas tūrē, kas nākamnedēļ sāksies Braitonā un kam ir “Snow Patrol” visai neraksturīgs tēma, proti, “country” mūzika.

Kvintets ir nolēmis savus lielākos hitus, proti, “Chocolate” un “Chasing Cars” pārveidot par Nešvilas balādēm (“country” mūzikas stilā). Laitbodijs vēl piebilda, ka viņi mēģinājumos ir eksperimentējuši arī ar “Motown” leibla pārstāvēto mūzikas stilu un smago metālu.

“Sagaidiet neparedzēto,” sacīja 33 gadus vecais mūziķis. “Vienīgā saskatāmā līdzība ar mūsu iepriekšējiem ierakstiem būs melodija. Koncertam būs divas daļas, kas ilgs trīs stundas, jums jābūt patiesi lielam “Snow Patrol” fanam, lai to izbaudītu. Ja kāds jau ir nopircis biļeti un pēc šī raksta izlasīšanas domās: “Ārprāts, es taču neizturēšu trīs stundas, tad baidos, ka diemžēl ir jau par vēlu.”

“Albums un koncerttūre drīzāk ir kā “neliels skats pār plecu”, nekā grupas beigas, tas ir sava veida „Snow Patrol” progresa atainojums – no studentiem bez graša kabatā, līdz visā pasaulē atpazīstamām rokzvaigznēm” uzsvēra Laitbodijs.

Līdz 2002. gadam grupai nebija jaunu ierakstu līgumu, dažkārt viņi pa nakti piemetās pie kāda fana un gulēja uz grīdas, uzstājās mazos, nepatīkamos klubos. Laitbodijs atklāja, ka viņam esot bijis tik maz naudas, ka pat nevarējis atļauties nopirkt Ziemassvētku dāvanas savai ģimenei.

Grupa „turējās virs ūdens” no iesaistīšanās blakusprojektā „The Reindeer Section”, kurā vēl piedalījās dalībnieki no skotu „indie” grupām „Mogwai”, „Belle and Sebastian” un „Teenage Fanclub”, līdz 2003. gadā viņus savā paspārnē paņēma ierakstu kompānija „Polydor Records”.

Drīz vien grupa guva panākumus, himnai „Run”, kurai skanot fani vienmēr iededz šķiltavas, ierindojoties Lielbritānijas topa 5. vietā un ASV – 20. vietā; pēc tam straujus panākumus guva episkā balāde „Chasing Cars”.

Tomēr kritiķi pret grupu nekad nav bijuši labvēlīgi noskaņoti, reiz pat kādā mūzikas žurnāla „NME” rakstā grupas mūzika tika raksturota kā „mūzika priekš Ford Focus īpašniekiem un viņu draudzenēm”.

„Atklāti sakot man ar presi ir sevišķas mīlestības/naida attiecības, īpaši jau ar „NME”,” plati smaidot, sacīja solists. „Man patīk šis žurnāls un viņi vienmēr tik smieklīgi par mums izsakās.”

„Nav nemaz tik grūti saprast, kādēļ viņi mūs ienīst – mēs vienkārši neesam tik forši un bīstami- tā kā par mums nav tik daudz ko rakstīt, kā vien to, ka esam galīgi garām.”

Uz jautājumu, kādas markas automašīnu viņš ieteiktu, kurā visideālāk klausīties „Snow Patrol” CD?, Laitbodijs atbild„ Hmm...nemaz nezinu. Domāju, ka jebkurā. Arī Škodā.”

Avots: news.bbc.co.uk

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV