Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Visas biļetes uz koncertu „Krievu mūzikas pērles II” izpārdotas, piedāvājumā - ģenerālmēģinājums

Mārtiņš Pučka, 25.11.2009. 13:33

Sakarā ar lielo publikas interesi par 27. novembra Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertu ar diriģentu Juriju Simonovu (solists Andrejs Osokins, klavieres) un faktu, ka visas biļetes uz koncertu ir izpārdotas, LNSO piedāvā iespēju noklausīties koncerta ģenerālmēģinājumu 27. novembrī Lielajā Ģildē plkst. 10.00. Biļetes uz ģenerālmēģinājumu iespējams iegādāties visās „Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās.
Visas biļetes uz koncertu „Krievu mūzikas pērles II” izpārdotas, piedāvājumā - ģenerālmēģinājums

„Krievu mūzikas pērļu” otrais koncerts 27. novembrī solās kļūt par īpaši unikālu notikumu Latvijas mūzikas dzīvē. Klausītājiem tas sniegs vienīgo iespēju šajā sezonā Latvijā redzēt slavenā krievu diriģenta Jurija Simonova uzstāšanos. Maestro Simonova atgriešanās pie LNSO diriģenta pults pēc ļoti ilga pārtraukuma nozīmē arī orķestra augošās mākslinieciskās izcilības un reputācijas novērtējumu. Savukārt pie klavierēm šajā koncertā sēdīsies mūsu pašu Latvijas, bet nu jau starptautisku atzinību ieguvušais pianists Andrejs Osokins.

Programmā:
Mihails Gļinka Valsis-fantāzija si minorā
Sergejs Rahmaņinovs 2. koncerts klavierēm ar orķestri do minorā op. 18
Pēteris Čaikovskis Simfonija „Manfrēds” si minorā op. 58

Diriģents Jurijs Simonovs mācījies Ļeņingradas konservatorijā pie Nikolaja Rabinoviča un bijis Jevgeņija Mravinska asistents Ļeņingradas filharmoniskajā orķestrī. 1968. gadā, uzvarot Svētās Čečīlijas diriģentu konkursā Romā, Simonovs kļuva par pirmo krievu diriģentu, kurš uzvarējis diriģentu konkursā Rietumos. Pēc debijas ar „Aīdu” Maskavas Lielajā teātrī 1969. gadā, viņš kļūst par teātra galveno diriģentu – jaunāko un reizē arī ilglaicīgāko teātra vēsturē, jo strādāja tur līdz 1985. gadam. Viņa darbības ievērojamākie panākumi bija Vāgnera atgriešana repertuārā pēc 40 gadu pārtraukuma, kā arī vairākas neaizmirstamas teātra turnejas – uz Parīzi, Japānu, Vīni, Ņujorku, Milānu un Vašingtonu.

1982. gadā maestro Simonovs debitēja Lielbritānijā – Koventgārdena operā ar „Jevgeņiju Oņeginu”, kā arī koncertā ar Londonas simfonisko orķestri. Kopš tā laika diriģents ir strādājis ar visiem britu vadošajiem orķestriem. Amerikā maestro Simonovs debitēja ar Bostonas simfonisko orķestri un Losandželosas filharmonisko orķestri 1989. gadā, kam sekoja debijas Losandželosas operā, Sanfrancisko operā, sadarbība ar Monreālas simfonisko orķestri un daudziem citiem amerikas vadošajiem orķestriem. Pēdējo divu desmitgažu laikā turpinās arī maestro ciešā sadarbība ar Budapeštas operu, kur viņš katru gadu iestudē kādu Vāgnera operu. No 1994. līdz 2002. gadam maestro Simonovs bija Beļģijas Nacionālā orķestra muzikālais vadītājs, pēc tam viņš kļūstot par orķestra goda diriģentu. Kopš 1998. gada viņš ir Maskavas filharmoniskā orķestra galvenais diriģents, un kopš 2001. gada – Budapeštas Lista-Vāgnera orķestra muzikālais vadītājs.

Pēdējās sezonās diriģents ar Maskavas filharmoniķiem daudz uzstājies ASV, Francijā, Vācijā, Horvātijā, Slovēnijā, Spānijā, Japānā, Honkongā un Korejā. Viņš devies arī vairākās starptautiskās turnejās ar Beļģijas Nacionālo orķestri, kā arī atgriezies pie Japānas NHK simfoniskā orķestra, Sanktpēterburgas filharmoniskā orķestra, Londonas Karaliskā filharmoniskā orķestra, Londonas Philarmonia un Čehijas filharmoniskā orķestra pults. Pēdējos gados maestro debitējis ar Izraēlas filharmonisko orķestri, ar Ženēvas orķestri Orchestre de la Suisse Romande, Varšavas Nacionālo filharmonisko orķestri un Brabantes orķestri.

Andrejs Osokins profesionālo izglītību ieguvis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā sava tēva Sergeja Osokina klavieru klasē, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā. Vēl studiju laikā mūziķis papildinājies klavieru kursos Londonas Trīsvienības mūzikas koledžā, kur saņēmis prestižos Licenciate un Fellowship diplomus. Pašlaik Andrejs Osokins ir Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas 2. gada maģistratūras students profesora Hemiša Milna klavieru klasē. Pianists piedalījies arī daudzās starptautiskās meistarklasēs – pie profesoriem Mihaila Voskresenska, Martino Tirimo, Jonti Solomona, Vilema Bronsa, Dominika Merlē, Folkera Banfīlda u. c. Andrejs Osokins uzstājas gan solo koncertos, gan ir sadarbojies ar dažādiem orķestriem – Porto simfonisko orķestri, Trīsvienības mūzikas koledžas orķestri, Latvijas Nacionālās operas orķestri, Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri u. c. Vairakkārt koncertējis arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri – gan Pētera Čaikovska 1. klavierkoncertu diriģenta Terjes Mikelsena vadībā, gan Ferenca Lista 1. klavierkoncertu diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Andrejs Osokins ar panākumiem piedalījies dažādos starptautiskos pianistu konkursos: 2009. gada aprīlī viņš ieguva 3. prēmiju Londonas Starptautiskajā pianistu konkursā; 2008. gadā ieguva 1. vietu Londonas Bēthovena konkursā un 1. vietu, žūrijas speciālbalvu un skatītāju simpātiju balvu Jāzepa Vītola Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā; 2004. gadā izcīnīja uzvaru Birmingemas 26. Starptautiskajā pianistu konkursā, kā arī 2. prēmiju Porto 22. Starptautiskajā pianistu konkursā. 2008. gadā Andrejs Osokins ieguva Latvijas Lielo Mūzikas balvu nominācijā „Gada debija”, kā arī kļuva par Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureātu.

Koncerts „Krievu mūzikas pērles II” notiks 27. novembrī, plkst.19.30 Lielajā Ģildē, bet ģenerālmēģinājums tajā pašā dienā no rīta plkst. 10.00.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV