Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas students – jaunais pianists Rihards Plešanovs uzvarējis 19. jauno mūziķu konkursā Milānā

Vita Stiģe, 01.12.2009. 11:50

Pēc Latvijas vēstniecības Itālijā iniciatīvas un ar Latvijas goda konsulāta Milānā atbalstu šogad pirmo reizi 19. konkursā Concorso di esecuzione musicale Prima Edizione Internazionale Milānā piedalījās arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, no kuriem vienu no trīs galvenajām balvām ieguva pianists Rihards Plešanovs (profesora Sergeja Osokina klavieru klase). Kopā ar jauno pianistu uzvarētāju godu dala arī Parīzes konservatorijas studenti – franču klarnetists Remī Delange (Remy Delangle) un viola da gamba atskaņotāja Lusilla Bulanžē (Lucile Boulanger).

Konkursa finālā 26. un 27. novembrī piedalījās Itālijas, Francijas, Lietuvas, Latvijas, Nīderlandes un Portugāles mūzikas augstskolu studenti, bet 28. novembra vakarā noslēguma koncertā uzstājās visi trīs konkursa uzvarētāji. Katrs konkursa laureāts balvā iegūst – stipendiju 5000 eiro, uzstāšanos laureātu solokoncertos visās sešās konkursantu dalībvalstīs 2010./ 2011. koncertsezonā, iespēju ierakstīt CD divus no konkursā atskaņotajiem skaņdarbiem, kā arī godu piedalīties 2015. gada koncertsezonas koncertos EXPO Milānā.

Konkursu vērtēja žūrijas pārstāvji no Itālijas, Francijas, Lietuvas, Portugāles, Nīderlandes un Latvijas, kuru pārstāvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors profesors Artis Sīmanis.

Jāmin, ka konkursā Latviju pārstāvēja arī akordeonistes Natālija Meļņikoviča un Jūlija Skipore. Savukārt, pianista Riharda Plešanova dalību starptautiskajā konkursā finansiāli atbalstīja Rīgas Rotari klubs.

Atgādinām, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir vienīgā Mūzikas augstskola Latvijā, un šajā koncertsezonā tā svin savu 90 gadu jubileju. Savulaik Latvijas Konservatorija, tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, dibināta 1919. gada 20. augustā un oficiāli atklāta 1920. gada 11. janvārī. Latvijas mūzikas dzīvei tā ir devusi ievērojamus komponistus, izpildītājmāksliniekus un mūzikas zinātniekus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV