Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Festivālā „Eiropas Ziemassvētki” skanēs Vīnes klasika

Rinta Bružēvica, 04.12.2009. 16:49

Festivāla „Eiropas Ziemassvētki” ietvaros 9. decembrī Lielajā ģildē notiks koncerts „Vīnes klasika”, kurā Haidna un Bēthovena skaņdarbi Sinfonietta Rīga un lietuviešu pianista Daumanta Kirilauska izpildījumā klausītājiem sagādās patīkamu muzikālu piedzīvojumu. Vēl programmā būs Ērika Ešenvalda mūzika un lietuviešu komponistes Justes Janulītes jaundarbs.
Festivālā „Eiropas Ziemassvētki” skanēs Vīnes klasika

Jozefa Haidna 98. simfonija ir viņa simfoniskās daiļrades augstākā punkta – divpadsmit Londonas simfoniju cikla sastāvdaļa. Ludviga van Bēthovena Trešais klavierkoncerts ir nopietns, nedaudz dramatisks un lēnajā daļā ļoti skaists opuss, kas sevišķs ar to, ka pirmatskaņojuma laikā ģeniālais komponists, kurš bija solists, lielāko daļu opusa spēlēja no galvas, jo nebija laika pierakstīt notis.

Ērika Ešenvalda (1977) “Laika robežas” – iespēja atcerēties to komponista daiļrades šķautni, ko autors spodrināja pirms pašreiz kultivētās demokrātiskās paradigmas izkopšanas, radošo meklējumu laikā, būdams saasināti dzirdīgs un redzīgs, tiekdamies dokumentēt savas izjūtas attiecībā uz laikmetu, kurā liktenim labpaticis viņu ielikt. Mūžīgā tēma – laiks, ko, skarbiem akcentiem un gandrīz nemateriālām skaņu faktūrām mijoties, apcer jauns, drosmīgi domājošs Latvijas komponists.

Lietuvas komponiste Juste Janulīte (1982) ar pērļu auskara meitenes seju sauc sevi par monohromās mūzikas komponisti, viņas darbus ar panākumiem atskaņo atzīti meistari visā Eiropā. Kāds būs viņas vienkrāsainais “Nakšu paildzinājums”, gaidām ar interesi – šis ir jauns skaņdarbs, ko komponistei pasūtināja Viļņa kā 2009. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta un Lietuvas Nacionālais filharmoniskais orķestris. Mums būs gods būt pasaules pirmatskaņojuma lieciniekiem.

Ar šo programmu Sinfonietta Rīga dosies pirmajā koncertturnejā pa Lietuvu. 

Foto: Jānis Deinats

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV